Пожежа під Ічнею почалася у сховищі снарядів для

Пожежа під Ічнею почалася у сховищі снарядів для "Градів" - журналіст

Укрінформ
Пожежу на військовому складі в Ічнянському районі Чернігівської області було виявлено у сховищі снарядів для реактивних систем «Град».

При цьому підірвані сховища мінометних мін, гаубичних і танкових снарядів, а також снарядів для «Градів», повідомив у Facebook головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов.

«Перші дані про ситуацію на 6-му арсеналі в Ічні. Пожежу на складі було виявлено о 3:25 у сховищі реактивних снарядів «Град» 122 мм. Схоже на сценарій Калинівки. Стартовий двигун ракети - пожежа - вибух - розліт снарядів», - пише журналіст.

За його словами, наразі встановлено, що підірвані сховища 120-мм мінометних мін - «досить цінних «витратних» боєприпасів», 122-мм гаубичних снарядів, 125-мм танкових снарядів і 122-мм реактивних снарядів для «Градів». Інші види боєприпасів, за його словами, не постраждали.

«6-й арсенал вважався одним з відносно захищених складів, завдяки наявності контрольно-слідової смуги. Проблеми були як і в усій армії - неадекватне планування, невміння працювати з людьми і розставляти кадри, брак робочих рук і недостатнє фінансування. У мене одна версія причини того, що сталося, - диверсія», - додав Бутусов.

Читайте також: Безпека артскладів: Пашинський каже, що після вибухів у Калинівці - жодних зрушень

Як повідомляв Укрінформ, 9 жовтня о 03:30 стало відомо про пожежу біля селища Дружба Ічнянського району, на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних сил України.

З небезпечної зони евакуйовано близько 12 тисяч осіб, для вивезення людей задіяно 35 автобусів. Інформація про постраждалих унаслідок вибухів офіційно не надходила.

Над місцем події у зоні можливого ураження закритий повітряний простір та обмежений рух автомобільного транспорту.

За останні 15 років - це вже чотирнадцятий випадок вибухів на складах боєприпасів і шостий з часу початку війни. 

Рік тому, 26 вересня 2017 року, на території військового складу Міністерства оборони в Калинівці, що у Вінницькій області, сталася пожежа, яка призвела до детонації боєприпасів. Через надзвичайну ситуацію з небезпечної зони було евакуйовано понад 30 тис. місцевих жителів. Унаслідок НС постраждали двоє людей. Вибухи припинилися уранці 28 вересня. За тиждень до цього, на складах боєприпасів у районі села Новоянісоль на Донбасі, сталася пожежа і почали вибухати снаряди.

23 березня 2017-го в місті Балаклія Харківської області на території військового арсеналу Міноборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів і розльотом вибухонебезпечних предметів за межі арсеналу. Із зони ураження навколо артскладів було евакуйовано близько 36 тис. людей. Зруйновані 392 будівлі. 24 березня пожежу загасили. 

У 2015 році горіли склади боєприпасів у селищі Преображенка на Херсоні і в Сватово Луганської області.

27 серпня 2008 року біля міста Лозова Харківської області під час пожежі на арсеналі Збройних сил здетонували боєприпаси. Через вибухи були пошкоджені будівлі і споруди 16 підприємств, установ та організацій району. З території військового містечка було евакуйовано близько 7 тис. осіб. Матеріальні збитки від вибухів були оцінені в 3 млрд грн.

Та найтрагічнішими стали події у Новобогданівці в Запорізькій області. Військові склади там горіли тричі. 6 травня 2004 року від вибухів загинули п'ятеро людей, населення 11 населених пунктів евакуйовано, пожежу гасили майже 2 тижні. 23 липня 2005-го все повторилося знову. Від поранень померла одна людина, п'ятеро були поранені. 19 серпня 2006 року у Новобогданівці спалахнули близько 3 гектарів території складу, знову вибухнули снаряди. Було евакуйовано 1,5 тис. місцевих жителів, 4 тис. осіб поміщено в укриття. Поранення отримали четверо людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-