На посушливі землі Херсонщини вперше за 10 років пустили

На посушливі землі Херсонщини вперше за 10 років пустили "велику воду"

Фото
Укрінформ
На Херсонщині Сірогозьку балку вперше за останні 10 років почали заповнювати дніпровською водою.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів Ігор Андрієнко.

"Сьогодні насправді знаковий день для жителів Нижньосірогозького району: саме зараз розпочалось заповнення водою балки Великі Сірогози!.. Надходження води в балку не тільки поліпшить екологічний стан, а й покращить умови життя жителів прилеглих населених пунктів", - йдеться у повідомленні.

На посушливі землі Херсонщини вперше за 10 років пустили "велику воду"

Нагадаємо, за радянських часів Сірогозька балка була джерелом зрошення понад 7 тис. гектарів землі, в тому числі 1,5 тис. гектарів - на державних зрошувальних системах, 2,4 тис. гектарів малого зрошення і більше 3 тис. гектарів зрошуваних земель-"супутників". Після поділу землі великих господарств на паї, через списання зрошуваних земель, а також зносу і розукомплектації зрошувальних мереж, це зрошення там не функціонує. Також впродовж останнього десятиліття через низьку кількість опадів і невелике технічне скидання води з каналу Р-3-1 Сірогозька балка обміліла. На невеликій частині балки вода залишилась, а на більшості території русла вона відсутня.

Читайте також: Херсонщина може виробляти вина із сортів, які раніше вирощували тільки у Криму - ОДА

У 2018 році було розпочато роботи по відродженню Сірогозької балки. Технікою було розчищене русло балки, і в неї вперше за останні 10 років подали дніпровську воду - загалом 6 - 6,5 млн кубометрів.

Нагадаємо, у 2007 році рішенням Херсонської облради частина території балки, що має особливу естетичну, наукову та виховну цінність (загальною площею 636 гектарів) була оголошена ландшафтним заказником місцевого значення "Балка Великі Сірогози".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-