Суд призупинив рішення

Суд призупинив рішення "таємної" сесії міськради Черкас

Укрінформ
Черкаський окружний адміністративний суд призупинив низку бюджетних рішень, прийнятих частиною депутатів міської ради на "таємному" позачерговому засіданні сесії у Каневі.

Міський голова Анатолій Бондаренко вважає ухвалу суду неправомірною і шкідливою, зазначено на сайті Черкаської міської ради

"Виключне право призупиняти рішення про бюджет має тільки голова обласної державної адміністрації (в частині трансфертів). Невже нам потрібно тепер забрати пільги в АТОвців, відмовити хворим у безкоштовних ліках? Це рішення позбавлене логіки й не враховує інтереси територіальної громади", - вважає черкаський мер.

У міськраді стверджують, що ухвала суду може призвести до зриву закупівлі ліків для важких хворих, придбання сучасного медичного обладнання, поточного та капітального ремонтів вулиць, зимового утримання доріг, оновлення тролейбусного парку, підготовки шкіл та садочків до опалювального сезону.

На думку депутата обласної ради, головного спеціаліста департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Любові Майбороди, рішення, за які депутати проголосували на сесії 22 серпня, дозволили нормально функціонувати комунальним службам міста.

"Відповідно до статті 42 закону "Про місцеве самоврядування в Україні», саме на сільських, селищних та міських головах, а не на будь-якій іншій посадовій особі, лежить персональна відповідальність за життєдіяльність ради. На той час, у ситуації колапсу й фактично блокади частиною депутатів, черкаський міський голова Анатолій Бондаренко був зобов’язаний зібрати сесію. Заборони проводити її в іншому місці немає. Мер взяв на себе відповідальність за ухвалені рішення, які врятували місто від припинення життєдіяльності багатьох галузей", – прокоментувала вона.

На сьогодні, 27 вересня, призначене п’ятдесят восьме позачергове пленарне засідання другої сесії Черкаської міської ради з розгляду земельних питань. Втім, за повідомленнями місцевих ЗМІ, через годину від початку роботи кворум не зібрався.

Читайте також: Черкаська юристка позивається до міськради через проведення "таємної" сесії

Як повідомляв Укрінформ, напередодні чергового пленарного засідання сесії Черкаської міськради, запланованого на 23 серпня, частина депутатів на чолі з мером міста Бондаренком провели позачергове засідання, на якому "затвердили програму підтримки тролейбусників, виділили необхідні кошти для ОСББ, КП "Черкасиводоканал", "Теплокомуненерго", внесли зміни щодо фінансування галузі освіти, виділили земельні ділянки для воїнів АТО, а також вирішили багато інших важливих питань для громади Черкас". Повідомляючи про подію на своїй сторінці у Facebook, Бондаренко пояснив, що під час святкових заходів на Чернечій горі до нього звернулися депутати з проханням негайно провести позачергову сесію на місці. Мотивували начебто тим, що у більшості з різних причин не буде можливості фізично бути присутніми на черговому сесійному засіданні.

Це викликало невдоволення з боку тих депутатів, які не були повідомлені і не взяли участь у "спонтанному" засіданні в Каневі.

30 серпня черкаська юрист Алла Юрковська подала до суду позов про визнання прийнятих сесією рішень протиправними. Вона зазначила, що "міська влада повинна дотримуватися Закону України «Про місцеве самоврядування» та Конституції України, які визначають одним із основоположних принципів місцевого самоврядування – гласність". У листі до очільників міста юристка повідомила, що позовна заява прийнята судом, а рішення міськради Черкас від 22.08.2018 в порядку ст.144 Конституції України призупинені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-