Москаль закликає Закарпатську облраду змінити

Москаль закликає Закарпатську облраду змінити "хазяїна" Невицького замку

Укрінформ
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль запропонував депутатам обласної ради на завтрашній сесії підтримати проект рішення про передання Невицького замку на баланс ОДА, що дозволить провести його реставрацію.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

"На розгляд депутатів облради виноситься проект рішення «Про право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (комунальної власності області) на Невицький замок-фортецю», ініціатором якого виступив... Геннадій Москаль. Метою проекту рішення є забезпечення реєстрації права спільної (комунальної) власності на Невицький замок-фортецю XIV століття за територіальними громадами сіл, селищ, міст області особі Закарпатської обласної ради та передачею його на баланс департаменту культури Закарпатської ОДА", - йдеться у повідомленні.

У пояснювальній записці йдеться, що 27 лютого 2009 року обласною радою було прийнято рішення № 815 «Про внесення змін до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області», яким Невицький замок-фортецю XIV століття (с. Невицьке, Ужгородського району) було внесено у Перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Управлінню з питань майна комунальної власності обласної державної адміністрації було доручено здійснити організаційно-правові заходи щодо приймання об’єкта: виготовити свідоцтво про право власності, інвентарну справу та інші необхідні документи. Однак ці заходи реалізовані дотепер не були.

У 2018 році в рамках розвитку інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття на реставрацію замку передбачено кошти з державного бюджету, отримані від Європейського Союзу, у розмірі понад 11 млн грн. Реалізація цього проекту та забезпечення цільового використання виділених коштів потребує невідкладного вирішення всіх організаційно-правових заходів, пов’язаних з реєстрацією права спільної (комунальної) власності на цей історичний об’єкт за територіальними громадами сіл, селищ, міст області особі Закарпатської обласної ради та переданням його на баланс відповідальному виконавцю проекту.

Реалізація зазначеного акта не потребує додаткового фінансування і буде здійснена Комунальною установою «Управління спільною власністю територіальних громад» Закарпатської обласної ради як органом уповноваженим управляти майном. Крім того, проект рішення не потребує проведення громадського обговорення.

Виконання рішення має забезпечити ефективне і цільове використання майна обласної комунальної власності згідно з вимогами чинного законодавства, а також збереження пам’ятки архітектури, зазначив Москаль.

Читайте також: Москаль назвав автора скандального відео з угорськими паспортами

Проект рішення розміщено на сайті облради.

Як повідомляв Укрінформ, у 2010 році Невицький замок було передано Кам'яницькій сільській раді Ужгородського району з грубим порушенням законодавства як безгосподарне майно.

У липні цього року Апеляційний суд Закарпатської області, розглянувши апеляційну скаргу обласної прокуратури, повернув Невицький замок на обласний баланс.

Фото: Закарпатська облрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-