Програма U-LEAD підсумувала проміжні результати проекту

Програма U-LEAD підсумувала проміжні результати проекту "Рівний-рівному"

Децентралізація
Укрінформ
За підсумками пілотного проекту "Рівний-рівному", який здійснюється за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", три ОТГ та дві обласні ради створили та реалізовують низку власних проектів.

Це проекти з розвитку енергоефективності, туризму, в сфері освіти та культури, створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу. Вони реалізовувалися в результаті співпраці з громадами Польщі, Естонії, Угорщини, Литви та Німеччини, яка передбачала навчальні візити українських представників місцевого самоврядування та експертну і консультативну підтримку європейських партнерів в пріоритетних для громадах напрямках.

Про це Укрінформу розповів заступник директора Програми "U-LEAD з Європою" від GIZ Андрей Хорват.

"Без перебільшення можу сказати, що ініціатива виявилася дуже успішною. Це не тому, що представники української сторони поїхали на стажування чи в навчальні візити до країн ЄС. Важливо, що європейські партнери є зацікавленими в продовженні співпраці з українськими партнерами. Ми вважаємо, що в цій ініціативі важлива тривалість співпраці. У них є уже багато проектних ідей, які вони хотіли б реалізувати, низка з них вже реалізовується...  Мова не йде про те, що в українські громади безпосередньо вкладаються кошти, мова йде про те, що партнери надають громадам ідеї, показують, як можна краще зробити той чи інший проект", - сказав Андрей Хорват.

Так, в проекті "Рівний-рівному", який розпочався в лютому-березні 2018 року, взяли участь дві обласні ради -  Харківська та Хмельницька, а також три ОТГ - Веселівська та Широківська (Запорізька область) і Чемеровецька (Хмельницька область). Наприклад, Харківська обласна рада співпрацювала з  Великопольським воєводством (Польща) стосовно економічного розвитку сільських територій, роботи інституцій, які займаються розвитком сільських територій. В результаті на обласному рівні  переглянули  програму створення невеликих проектів на місцях.

Зокрема, розширили можливість участі в ній органів самоорганізації населення. Наразі в області реалізується 238 проектів місцевих ініціативних груп на суму понад 60 млн грн, половину з яких надає обласний бюджет. Також  на Харківщині  розширили і міжмуніципальне співробітництво: вже укладено 30 договорів про реалізацію спільних проектів, з яких 11 - на державному рівні.

Окрім цього реалізується 32 проекти культурного та туристичного спрямування на сільських територіях. Хмельницька обласна рада в межах проекту "Рівний-рівному" співпрацювала з медьє Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) та вивчала можливості розвитку туристичної галузі, зокрема створення та роботу інформаційно-туристичних центрів, брендування територій та створення автентичного туристичного продукту, організацію та проведення фестивалів. Результатом  такої співпраці стало проведення в Хмельницькій області кількох фестивалів, розроблено проект інформаційно-туристичного центру в селищі Сатанів, також Хмельницький обласний науково-методичний центр культури та мистецтв спільно з мистецькою ініціативою UAMAZE отримали грантову підтримку Українського культурного фонду на проект щодо Самчиківського розпису.

Веселівська селищна територіальна громада, яка співпрацювала з містом Раквере (Естонія), зосередилася на впровадженні заходів з енергоефективності та екологічного сталого розвитку. Наразі на території громади проводиться проект повної енергосанації опорної школи на прикладі аналогічних проектів в Раквере. Надалі в громаді планують провести реновацію багатоповерхових будівель та житлових будинків, також використовуючи досвід естонської громади. Веселівська ОТГ впроваджує проект щодо сонячних панелей і збільшила їх вже до 30.

Широківська ОТГ співпрацювала з громадою міста Барлебен (Німеччина) заради розвитку малого та середнього бізнесу, за результатами цієї співпраці громада скорегувала свою Стратегію розвитку, зокрема для залучення інвестицій і розвитку сучасного виробництва; розробила проект Програми підтримки малого та середнього бізнесу.

Чемеровецька ОТГ в рамках співпраці з громадою міста Зарасай (Литва) напрацювала комплексну програму розвитку туризму та культурно-освітньої галузі до 2020 року та має намір створити сучасний бібліотечний простір і розвивати в громаді зелений туризм.

Читайте також: У Києві зібралася робоча група Комітету регіонів ЄС-Україна

Пілотний проект "Рівний-рівному" за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" триває з лютого 2018 року до лютого 2019 року. Фінальний перегляд результатів проекту відбудеться в наступному році. Проект передбачає вибудову партнерства між українськими об’єднаними територіальними громадами та громадами країн ЄС.

Мета проекту - навчання представників українських громад та передача досвіду реалізації проектів у різних напрямках. Співпраця здійснюється як через організацію навчальних візитів, стажувань, так і через налагодження партнерства загалом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-