Бюджети ОТГ Херсонської області акумулювали чверть мільярда гривень

Бюджети ОТГ Херсонської області акумулювали чверть мільярда гривень

Децентралізація
Укрінформ
Бюджети створених в процесі децентралізації ОТГ на Херсонщині сягнули 250 млн грн.

Про це йшлося під час Херсонського Міжнародного економічного форуму «Таврійські горизонти» у ході проведення дискусійної платформи «ОТГ - перспективи для інвестицій», повідомляє портал «Децентралізація».

«Децентралізація - найдієвіша реформа України, саме завдяки їй на Херсонщині вже утворено 30 об`єднаних територіальних громад, бюджети яких на сьогодні уже сягають 250 мільйонів гривень», - наголосив директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій.

Так, за даними Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України, завдяки законам «Про об`єднання територіальних громад» і «Про співробітництво територіальних громад» у місцевих бюджетах по всій Україні зосереджено більше половини державних коштів - 51%. Зараз об'єднані територіальні громади займають близько 40% території України. Серед проектів, які ОТГ хочуть реалізовувати на своїх територіях, зокрема, за результатами опитування 50 громад, переважають наступні напрямки: сонячна енергетика, вирощування овочівництва, розвиток туристичної галузі. 

Зокрема, ОТГ в Херсонській області розробили власний інвестиційний проект - спільний туристично-інфраструктурний проект Тавричанської, Асканійської та Присиваської об`єднаних територіальних громад Херсонської області - «Соляна дорога». За словами голів ОТГ, цей проект здатен об`єднати 15 населених пунктів, 15 інвестиційних пропозицій та 36 туристичних локацій, серед яких Лемурійське озеро, Біосферний заповідник «Асканія-Нова», фермерські господарства з вирощування рідкісних видів тюльпанів та шафрану. Його втілення, за словами Бутрія, дасть змогу залучити близько 1 мільйона відпочивальників до Арабатської стрілки, 100 тисяч екскурсантів в Асканію-Нову та більше 25 тисяч туристів на Шато ім. Трубецького. 

Наразі в усіх громадах йде процес створення Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), багато з яких створюються за допомогою Програми «U-LEAD з Європою».

Читайте також: Громади будуть залучені до реалізації держстратегії регіонального розвитку

Зокрема, діє програма Side, у рамках якої обираються ОТГ, в яких здійснюватиметься програмна й технічна підтримка по створенню надсучасних ЦНАП, а також мобільних центрів надання адміністративних послуг «на колесах».

Так, від Херсонщини 6 громад виявили бажання взяти участь у цій програмі й отримати додаткову допомогу задля наближення послуг до населення.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-