Європейські сусіди не поспішають з новими КПП на кордоні з Україною - Москаль

Європейські сусіди не поспішають з новими КПП на кордоні з Україною - Москаль

Укрінформ
Навіть у тому разі, коли з українського боку до запланованого КПП підведена інфраструктура, європейські країни-партнери не йдуть на розбудову нових пропускних пунктів на кордоні. На Закарпатті є два такі приклади.

Про це розповів голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу на урочистостях з приводу присвоєння Мукачівському прикордонному загону почесного звання імені героїв Карпатської Січі.

"Наразі на Закарпатті діє 19 КПП на кордоні з Європою, їх пропускної спроможності критично не вистачає, тому маємо великі черги на кордонах. До цього додаються ще й “пересічники” (власники автомобілів іноземної реєстрації, які, за діючими правилами, змушені часто пересікати кордон - ред.) - часом справді доходить до колапсу, це довело нинішнє літо. Нам потрібно ще як мінімум 34 КПП на кордонах. Але навіть якщо з нашої сторони маємо проведену інфраструктуру, це ще не є запорукою відкриття додаткового КПП на кордоні, тому що Європа не йде нам назустріч в цьому питанні", - каже Москаль.

Він навів приклади, коли так і не почали будувати два КПП на Закарпатті, до яких з українського боку була підведена дорога.

“Мова про дорогу, яка збудована в селі Велика Паладь до запланованого КПП "Нодьгош-Велика Паладь" — 150 млн грн було витрачено на цю дорогу, зараз по ній ходять кози й корови, це, до речі, та сама дорога, по якій було здійснено вторгнення радянських військ в Угорщину. Тож дорога є, а Угорщина вже три роки КПП не відкриває, тому що немає узгодженості з Шенгеном. Тобто інфраструктура є, а КПП — нема. Таке саме - в селі Хижа на румунському кордоні: інфраструктура є, дорога збудована, а запланованого КПП "Хижа-Тарна Маре" немає”, - розповів голова Закарпатської ОДА.

Читайте також: Європарламент може позбавити Угорщину права голосу

Принагідно Москаль повідомив, що найближчим часом із боку Закарпаття планують провести ряд зустрічей з поляками в рамках Днів добросусідства з Польщею, що відбудуться 14-15 вересня на україно-польському кордоні. З українського боку урочистості пройдуть у селі Лубня.

“Можливо, нам вдасться вирішити з поляками облаштування в цьому селі КПП для піших туристів в близькому майбутньому, - зауважив Москаль. - В Європі зараз піший туризм — це тренд, і в тих краях якраз є унікальна природна зона, це біосферний заповідник, який розташований на території Словаччини, Польщі та України (у межах Закарпаття мова йде про Ужанський національний парк).

Але поки цю ідею важко просувати, визнає голова Закарпатської ОДА, зважаючи на протиріччя між Польщею та Україною, які зараз є.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-