Волинські старости навчалися представляти інтереси своїх територій у громадах

Волинські старости навчалися представляти інтереси своїх територій у громадах

Децентралізація
Укрінформ
Основні проблеми повсякденної роботи, ефективна комунікація із головами громад, повноваження, які мають старости на місцях, та їх обов'язки обговорювались під час семінару “Роль старости у процесі розвитку ОТГ”

Семінар відбувся у Волинському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій. Захід ініціював Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіоном.

"Староста - це, найперше, представник інтересів певної території в об'єднаній громаді. Людина, яка вболіває за свою територію, переймається її розвитком та залучає додаткові кошти завдяки написанню та реалізації різноманітних проектів. Староста як ніхто знає особливості своєї території, а тому може навіть вплинути на перегляд меж старостинського округу, якщо господарювання там є або неефективним, або де є велике навантаження. Староста не є людиною, підлеглою голові. Хто так себе поставив, буде змушений з часом цю позицію змінити. Староста може впливати на бюджетний процес, і під час семінарів ми хочемо навчити як робити це правильно”, - зауважив директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк.

Він також підкреслив, що у волинських громадах, як і в переважній більшості об'єднаних територіальних громад України, старости поки що є виконувачами обов'язків. Лише 7 старост краю є обраними на виборах. Більшість їх  набудуть широких повноважень і обов'язків після виборів до органів місцевого самоврядування 2020 року, як це передбачено Законом “Про місцеве самоврядування”. Тому поки що,  зауважив Анатолій Пархом'юк, виконувачі обов'язків старост мають можливість напрацьовувати напрямки своєї роботи та вивчити кращий досвід тих громад, які були створені одними з перших, і їх старости вже налагодили ефективну систему діяльності, щоб розуміти свої повноваження, знати свої права і могти їх захищати. 

Читайте також: У столиці триває дводенний медіакемп для депутатів місцевих рад Київщини

Серед найгостріших проблем, які озвучили старости під час обговорення на семінарі, є проблеми у комунікації з головами громад, неможливість впливати на бюджетний процес та відповідальність за благоустрій на своїх територіях, який часто роблять самотужки. 

Радник з місцевих фінансів волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк розповів старостам, як долучитися до бюджетного процесу та як залучити живі кошти на розвиток певних територій завдяки написанню проектів. 

Правові засади діяльності старости на семінарі озвучила радник з децентралізації Оксана Урбан, а стратегічні підходи у діяльності старости присутнім допоміг розробити радник з регіонального розвитку Петро Гоцалюк. 

Допомогою у повсякденній роботі старости покликана стати книга “12 кроків старости”, яку отримали всі учасники семінару. Дуже важливим під час подібних навчань є також налагодження горизонтальної комунікації між старостами, що допоможе зробити їх роботу ефективнішою та досягати кращих результатів. 

Ще кілька семінарів для волинських старост заплановані на осінь. Також у Центрі розвитку місцевого самоврядування планують і надалі показувати кращі практики діяльності старост у різних регіонах України. 

Програма “U-LEAD з Європою” спільно фінансується Європейським Союзом і його кранами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ольга Шарута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-