Реформу на Кіровоградщині гальмують фермери та голови районів - експерт

Реформу на Кіровоградщині гальмують фермери та голови районів - експерт

Децентралізація
Укрінформ
У районах Кіровоградщини реформу децентралізації гальмують фермери та голови районних державних адміністрацій. 

Про це в коментарі журналісту Укрінформу сказала Валентина Шеремет, радник з питань децентралізації Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

“У нас аграрна область і величезний вплив на рішення громад мають фермери, які є господарями на своїй землі. Люди прислухаються до їхньої думки. Тобто, якщо фермер скаже: «давайте об’єднуватись», то декілька сільських рад, де фермер має землі, – об’єднаються. Якщо фермер не хоче, то люди не підуть на це. На різних територіях області ситуація відрізняється. Є випадки, коли негативно впливають на реформу органи влади. Районні ради дуже гальмують цей процес і в деяких районах це роблять відкрито. Наприклад, торік на сесії районної ради голова Онуфріївської РДА заявила, що навіть чути не хоче про об’єднання, та закликала нічого з цього приводу не робити. Також і голова Олександрівської РДА проти того, щоб район поділяли на три громади відповідно до перспективного плану», - поінформувала Шеремет.

На думку експерта, порівнюючи Кіровоградщину з іншими областями, реформа децентралізації тут проходить з відставанням.

Читайте також: Шполянська ОТГ руйнує міфи та страхи об’єднання з містом

«Якщо порівнювати нашу область з іншими, то в питанні децентралізації ми трохи відстаємо. Ми аналізували роботу громад в інших областях, де створено багато маленьких, але серед них велика частка фінансово неспроможних. Ми намагаємось допомагати громадам, щоб вони утворювались спроможними, щоб вони з власних ресурсів могли надавати якісні послуги на своїх територіях», - наголосила Шеремет.

За її словами, найактивнішим на Кіровоградщині є наближений до обласного центру Кіровоградський район. На його території створено вже п’ять ОТГ. Також досить активний Новоукраїнський район, в якому створено 3 ОТГ.

Як повідомлялося, на сьогодні на Кіровоградщині створено 16 об’єднаних територіальних громад, які вже провели вибори.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-