На Миколаївщині членів ОТГ вчили взаємодії з контролюючими органами

На Миколаївщині членів ОТГ вчили взаємодії з контролюючими органами

Децентралізація
Укрінформ
Чи потрібен ОТГ інспектор з питань праці, як реагувати на запити правоохоронних органів, які вимагають ту чи іншу інформацію, як не пропустити зміни, що сталися в земельному, пенсійному та інших законодавствах?

Відповіді на ці та інші питання можна було отримати 17 серпня під час семінару «Взаємодія ОТГ з контролюючими органами: від контролю до співпраці», організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогоднішній наш семінар присвячено питанням взаємодії наших громад з контролюючими органами. Всі повинні зрозуміти, що наразі вони мають виступати партнерами. Сьогодні у новоутворених ОТГ виникає багато питань щодо практичної діяльності, зокрема, це оплата праці, регуляторна політика, зміни у земельному законодавстві, проблеми, які пов'язані з плануванням та забудовою територій, взаємодія з правоохоронними органами та багато інших», - розповідає юрисконсульт Миколаївського ЦРМС Ганна Іпатенко.

Зокрема вона зазначає, що наразі змінилося законодавство, але правоохоронні та інші державні органи продовжують вимагати в ОТГ інформацію, яку ті не уповноважені їм надавати. Отож на сьогоднішній зустрічі відповідальних членів громад вчили, як поводити себе в цій та інших нестандартних ситуаціях, розширювали їх правову свідомість.

«Ми запросили представників нотаріальних, пенсійних органів, управління містобудування та архітектури Миколаївської ОДА, Держгеокадастру та інших контролюючих органів. Вони надаватимуть ОТГ методичну допомогу, відповідатимуть на практичні запитання, які виникають в процесі роботи. До речі, сьогоднішній семінар викликав чималу зацікавленість серед ОТГ, сюди приїхали не лише люди, на яких покладені ті чи інші обов’язки, а й голови громад. Вони хочуть навчатися, розширювати свій кругозір і набиратися нових знань», - зазначає Іпатенко.

Одним з головних питань зустрічі став комплекс проблем, пов’язаних з реалізацією делегованих ОТГ повноважень з контролю за дотриманням законодавства про працю.

«Головне наше завдання на сьогодні – донести до ОТГ необхідність створення посад інспекторів по праці. Це важливо, бо дасть можливість захистити інтереси жителів цих громад. А саме, інспектори праці органів місцевого самоврядування мають право здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю. Це оформлення трудових відносин, своєчасність виплати зарплат й у розмірі, не нижче мінімальної», - розповідає перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська.

Вона також зазначає, що фахівці управління поділяться з членами ОТГ інформацією про те, як правильно створити таку посаду, оформити відповідні документи тощо.

Наразі ОТГ рекомендують створювати посаду інспектора праці там, де чисельність населення сягає 20 тисяч. Якщо громади менші, то ці повноваження мають перекласти на якогось іншого працівника. Бажано, щоб це був фахівець, обізнаний з питаннями права та економіки.

Читайте також: Воскресенська ОТГ на шляху інфраструктурних змін

Наразі в Миколаївській області посади інспекторів праці створено у чотирьох міських і лише трьох сільських громадах. Тому питання є дуже актуальним.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-