Укрпошта змушує районні газети змінювати графік - НСЖУ

Укрпошта змушує районні газети змінювати графік - НСЖУ

Укрінформ
Районні газети змушені погоджуватися на вимоги Укрпошти і змінювати графік свого виходу попри пов’язані з цим незручності.

Про це повідомила Служба інформації НСЖУ.

"Цього тижня одразу кілька районних газет на Чернігівщині виходять у четвер, а не традиційно в п’ятницю. Таку вимогу перед виданнями поставила Укрпошта, зазначивши, що якщо редакції не погодяться на умови, то їхня продукція й надалі невчасно надходитиме до читачів. Газетярі ж відзначають, що обслуговуються в одній друкарні, отож новий графік незручний через технічне перевантаження. Проте такі "деталі" поштовому монополісту нецікаві", - йдеться у повідомленні.

За словами головного редактора газети "Новини Городнянщини" Світлани Томаш, аби потрапити на друк, свіжий номер редакція змушена здавати у вівторок. Однак програма телепередач виходить у середу, отож остання газета вийшла без неї. Тепер редакція очікує шквал дзвінків від читачів.

У НСЖУ відзначають, що до впровадження Укрпоштою реформи "Сільське відділення" районні газети доходили до читачів вчасно. Тепер же читачі чекають їх по кілька тижнів, відтак починають відмовлятися від подальшої передплати і тиражі видань скорочуються. Так, зокрема, наклад газети "Промінь" у Сновському районі упав уже на 600 примірників, а "Новини Городнянщини" через перебої з доставкою втратили 200 читачів. Для районок такі втрати є досить відчутними.

Головний редактор "Променя" Олена Компанець наголошує, що ситуація з несвоєчасною доставкою преси неприпустима і вимагає втручання на найвищому державному рівні. Адже люди розміщують там вітання рідним, чекають свіжих новин з області і навіть столиці, бо останні часто їм просто нізвідки дізнатися.

"Наші високопосадовці повинні розуміти, що газета на селі - це стратегічний продукт. Тим більше, що в нас прикордонний регіон: люди слухають білоруське радіо, дивляться російські канали, які, на відміну від українського телебачення, працюють безперебійно з чудовим сигналом", - зазначила Компанець.

Читайте також: За три роки передплата газет і журналів скоротилася майже на третину

У НСЖУ поділяють занепокоєння газетярів конфліктним перебігом поштової реформи й закликають уряд реалізувати політику підтримки української преси.

Як повідомлялося, пілотний проект Укрпошти "Сільське відділення" стартував у трьох районах Чернігівщини і вже почав поширюватися на інші. Жителі сіл не задоволені закриттям стаціонарних поштових відділень і заміни їх пересувними, які невчасно доставляють пресу та пенсії і які доводиться щодня виглядати. У зв’язку з цим в різних населених пунктах Чернігівщини відбуваються стихійні мітинги протесту проти поштової реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-