ОТГ ще трьох областей вимагають від ЦВК призначити дату виборів

ОТГ ще трьох областей вимагають від ЦВК призначити дату виборів

Децентралізація
Укрінформ
Об'єднані територіальні громади Чернігівщини, Дніпропетровщини та Львівщини засудили рішення ЦВК стосовно призначення виборів в ОТГ. 

Зокрема, створена у 2018 році у Чернігівській області місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об'єднаних територіальних громад Чернігівщини» звернулась до Президента та ЦВК. Про це повідомляє портал Децентралізація.

«Асоціація об'єднаних громад Чернігівщини не зупиниться на цьому зверненні до ЦВК та гаранта дотримання Конституції України, а закликатиме наших іноземних партнерів та європейські асоціації місцевого самоврядування вплинути на дотримання в Україні Європейської хартії місцевого самоврядування, що закріпила права, наступ на які протиправно здійснює орган державної влади. Закликаю колег із асоціацій органів місцевого самоврядування до об'єднання зусиль у захисті базових прав і свобод людини в Україні», - підкреслив голова «Асоціації ОТГ Чернігівщини» та Іванівського сільського голови Сергій Гарус.

Наразі, за даними Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», 37 громад Чернігівщини своїм прикладом доводять, що децентралізація - це ефективна та діюча реформа. У 2018 році вирішили об'єднатися ще п'ять громад в області, і всі вони чекали рішення ЦВК про призначення виборів на жовтень, як і інші нові громади в Україні.

На думку Гаруса, 9 серпня Центральна виборча комісія вийшла за межі своїх повноважень, визначених Конституцією та законами України.

«Загальні збори Асоціації об'єднаних громад Чернігівщини вважають зазначене рішення органу державної влади України протиправним і таким, що порушує конституційні права громадян України обирати та бути обраними. На Чернігівщині п'ять громад пройшли складний шлях об'єднання і чекають призначення перших виборів депутатів місцевих рад та голів громад. Ще у двох громадах мають призначити додаткові вибори депутатів місцевих рад. Загалом своїм рішенням ЦВК порушує конституційні права більше тридцяти тисяч громадян України, які мешкають на Чернігівщині», - зазначив Гарус.

Чотири громади Дніпропетровської області, в яких мешкає понад 18 тисяч осіб, також заявили про порушення з боку ЦВК  прав людей користуватися ресурсами та можливостями децентралізації.

«53% площі Дніпропетровської області вже охоплені об'єднаними територіальним громадами. Сусідні сільради бачать успішний розвиток децентралізованих територій та ініціюють об'єднання. На рішення про проведення виборів очікують сільради, що хочуть увійти до складу Софіївської, Мирівської, Гречаноподівської та Васильківської ОТГ - це понад 18 тис. людей. Також на призначення перших виборів чекає Черкаська ОТГ», - зауважила під час наради з керівництвом області та головами ОТГ в Дніпропетровській ОДА директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном, Олена Тертишна.

За її словами, такий крок ЦВК провокує нерівномірний економічний розвиток децентралізованих та недецентралізованих сільських територій. 

Так, наприклад, дві  громади на Дніпропетровщині - Виводівська та Вищетарасівська - висловили бажання спільного врядування з Мирівською ОТГ. Після приєднання населення ОТГ мало б збільшитися до понад 8 тисяч людей, відповідно мали б зрости і можливості для розвитку. Втім рішення ЦВК від 9 серпня щодо виборів в ОТГ перешкоджають цьому, мешканці не можуть самостійно визначати розвиток громад.

У Львівській області у невизначеній ситуації також опинилися більш ніж 44 тисячі жителів Зимноводівської, Бібрської, Лопатинської та Меденицької ОТГ. Ще 11 потенційних об'єднаних громад Львівщини перебувають на різних етапах об'єднавчого процесу. Таким чином  на Львівщині не можуть обрати місцеву владу майже 100 тисяч людей. 

Як повідомлялося,  9 серпня 2018 року на своєму засіданні ЦВК прийняла рішення про зупинення розгляду питання призначення перших і додаткових місцевих виборів у новостворених об'єднаних територіальних громадах (ОТГ). Цим рішенням вона загальмувала подальший процес формування спроможних громад та реформу місцевого самоврядування в Україні. Наразі у ЦВК знаходяться подання близько 100 ОТГ, у яких проживає майже 1 млн мешканців.

Читайте також: Рішення ЦВК створює ризик гальмування децентралізації - Гройсман

На даний час  результатом реформи місцевого самоврядування в Україні є створення 705 об'єднаних територіальних громад, у яких проживають 6,8 млн людей. Ці громади розвивають інфраструктуру, відновлюють дороги, освітлення, водогони, ремонтують школи, ФАПи, клуби, дитячі садочки та будують центри надання адміністративних послуг.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-