Міжнародна конференція з мови та культури ідиш стартувала в Чернівцях

Міжнародна конференція з мови та культури ідиш стартувала в Чернівцях

Укрінформ
Пам'ятна міжнародна конференція з мови та культури ідиш почала роботу в понеділок, 6 серпня, у Чернівцях в межах Днів єврейської культури на Буковині. 

Про це повідомляється на офіційному сайті заходу. 

"Центральним серед унікальних наукових та культурних заходів в рамках Днів єврейської культури на Буковині 5 - 12 серпня є Пам’ятна міжнародна конференція з мови та культури ідиш у Чернівцях", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, вона присвячена 110-річчю історичної Чернівецької конференції з мови та культури ідиш, що відбулася 1908 року, і проходить там же - в приміщенні Чернівецького університету.

Читайте також: Буковина в серпні запрошує на Дні єврейської культури

"Пам'ятна міжнародна конференція з мови та культури ідиш, а також Дні єврейської культури на Буковині є важливими подіями у культурному, етнонаціональному та духовному житті України", - сказав у привітанні, зачитаному під час урочистого відкриття, міністр культури України Євген Нищук.

Міністр зазначив, що ці заходи є результатом копіткої праці та вагомого внеску Асоціації єврейських організацій та громад (Ваад) України разом з партнерськими організаціями різних рівнів у справу відродження та збереження культури та мови ідиш, єврейських традицій в Україні. 

"Адже тільки через долучення до духовних скарбів людина здатна почувати себе невід'ємною частиною свого народу, його історії та культури", - наголосив Нищук, висловивши переконання, що конференція стане важливим етапом у всебічному співробітництві української та єврейської національної спільнот.

З вітальними словами виступили організатор конференції, співголова Вааду України Йосиф Зісельс, ректор Чернівецького університету Степан Мельничук, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, головний рабин Буковини Менахем-Мендель Гліценштейн та інші. 

У межах конференції заплановано виставки "Друковані старі видання мовою ідиш" та творів єврейських художників Буковини, концерти ізраїльських та українських співаків, вечір єврейської поезії Буковини, демонстрація відеофільму “Нариси ідишських Чернівців", екскурсії та інші заходи. 

Організатори конференції -  Єврейський університет в Єрусалимі, Міжнародний центр мови та культури ідиш при Світовому єврейському конгресі (Вільнюс, Литва), Центр досліджень історії та культури Східноєвропейського єврейства Національного університету "Києво-Могилянська академія", Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини за підтримки  Чернівецької ОДА та Чернівецької міської ради. Серед спонсорів та співорганізаторів - Всесвітній єврейський конгрес, Організація "Українсько-єврейська зустріч" (Канада), Асоціація єврейських організацій та громад (Ваад України), Київська філія Євроазіатського єврейського конгресу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-