ОТГ Луганщини готуються перебирати на себе соцзахист громадян

ОТГ Луганщини готуються перебирати на себе соцзахист громадян

Децентралізація
Укрінформ
У Кремінній Луганської області представники діючих об’єднаних територіальних громад зібралися з керівниками територіальних центрів з надання соціальних послуг населенню при райдержадміністраціях.

Мета зустрічі - обговорення подальшої роботи в цій надважливій справі – соціальному захисті людей.

Нарада проходить за ініціативи Луганського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону,  повідомляє кореспондент Укрінформу.

У роботі наради взяла участь заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик.

«Тема сьогоднішнього заходу – вже не просто навчання, а двосторонній діалог з центрами надання соціальних послуг, які сьогодні існують в районах. І бачення в районних державних адміністраціях та ОТГ формату подальшої роботи цих центрів. Ми б дуже хотіли чітко розуміти, як буде функціонувати територіальний центр надання соціальних послуг після того, як в районі сформувалися одна, дві, три громади», – зазначив у розмові з кореспондентом директор Луганського ЦРМС Ігор Агібалов.

Уже з діалогу, який зав’язався в аудиторії, стало помітним, що присутня мінімальна кількість заступників голів райдержадміністрацій, які відповідають за соціальну політику на своїх територіях. Агібалов підтвердив таке спостереження.

«Звичайно ж, ми не сподівалися, що всі 100% зараз нам красиво відрапортують про те, що вони вже всі зустрілися, визначилися і домовилися. Це був би ідеальний варіант, якого ніколи не існує. Але вже сьогодні ми бачимо, що районні адміністрації, на жаль, проігнорували цю роботу, і в очах окремих керівників терцентрів ми бачимо просто здивування від питання: а чи опрацьовували ви варіанти трансформації своєї роботи у форматі «адміністрація разом з ОТГ»? Вони повинні були визначитися у виборі варіантів і сьогодні їх вже презентувати. Ми їм давали чотири місяці для того, щоб відпрацювати один з одним у форматі РДА – ОТГ. Але вже бачимо, що, як і при формуванні громад, зустрічатися один з одним хочуть далеко не всі. Тим не менше, якщо ми не будемо проводити такі зустрічі і тиснути на них, щоб вони все-таки виконали цю роботу – ми можемо опинитися в не дуже хорошій ситуації. Робота терцентру може бути заблокована – хоча б на кілька днів. А це – незроблений хворому укол, бабусі не куплять продукти харчування – і так далі. Ми не повинні такого допустити. Ми сподіваємося хоча б частину районів сьогодні відпрацювати, створити алгоритм. А керівників інших районів ми будемо, буквально, дотискувати», - сказав Агібалов.

Утім, зустріч проходила в конструктивній атмосфері.

Загалом розглядались два можливих варіанти подальшого розвитку цього напрямку реформи. Перший: зберігається існуючий територіальний центр, а ОТГ укладають один з одним, згідно із законом про співробітництво територіальних громад, угоди та експлуатують терцентр на спільному фінансуванні та спільному управлінні. Другий варіант: кожна громада створює свій територіальний центр.

Читайте також: Івано-Франківщина на 60% готова до старту Нової української школи

«Але тоді ми повинні розуміти, наскільки це обґрунтовано. Адже другий варіант більше підходить для великих громад – таких, як Білокуракинська, Троїцька – у Троїцької ОТГ він, до речі, створений», – поділився своїми поглядами на проблему Агібалов.

Ще одним несподіваним феноменом для стороннього спостерігача стало те, що в жодній з ОТГ на Луганщині дотепер не створено Служби у справах дітей. Як це сталось, кореспонденту пояснила заступник голови Луганської ОДА Лішик.

«Питання виникло не сьогодні. Ми постійно це обговорюємо. Сьогодні ми ще раз акцентували на цьому увагу. Від Міністерства соціальної політики отримано покроковий план – як треба таку службу створювати. Чому не робили раніше – тому що на рівні міністерства поки не передавались ці повноваження з рівня районних державних адміністрацій на рівень ОТГ. Тільки зараз більш акцентовано наголошено на необхідності це робити. Бо там бази централізовані так само, як і в управліннях соціального захисту. Але ми потихеньку будемо передавати», - сказала Лішик.

Заступник голови ОДА схвально висловилась про тісне співробітництво з Луганським Центром розвитку місцевого самоврядування і підкреслила важливу роль, яку відіграє Центр у справі просвітництва територіальних громад Луганщини.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Михайло Бублик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-