Голова Одеської ОДА звинуватив Держекоінспецію Чорного моря у корупційних схемах

Голова Одеської ОДА звинуватив Держекоінспецію Чорного моря у корупційних схемах

Укрінформ
Голова Одеської ОДА ініціював ліквідацію Державної екоінспекції Північно-Західного регіону Чорного моря, звинувативши в причетності до корупційних схем, що призводить до затримки іноземних суден.

Степанов звернувся з листом до глави уряду Володимира Гройсмана з проханням - доручити Державній регуляторній службі України здійснити перевірку Держекоінспекції і розглянути питанння про її ліквідацію, повідомляє прес-служба ОДА.

"Екоінспекція звітує про 300 тисяч доларів, зароблених до бюджету з початку року. Це проти мільйонів доларів, які втрачають світові компанії під час вимушеного простою в портах. Судновласники навіть включають до договорів фрахтування спеціальне "українське застереження" (англ. Ukrainian Clause), в якому попереджають фрахтувальників, що для запобігання затримки судна в українському порту необхідно включити до дисбурсментського рахунку додатково від 3 до 5 тисяч доларів у зв'язку зі здійсненням "екологічного контролю", - зазначив Максим Степанов.

За його словами, "діяльність постів екологічного контролю Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря та державної морської екологічної інспекції викликає багато нарікань з боку бізнесу. При цьому відсутність нормативно-правової бази для діяльності інспекторів створює передумови для корупції".

Як зауважив Степанов, "не маючи регламентованих процедур, на власний розсуд вони здійснюють відбір проб води та проводять їх аналізи, що приводить до умисної затримки суден на тривалий час, що означає сплату коштів у вигляді штрафів. Зазначений факт призводить до беззаперечних корупційних ризиків інспекції".

З урахуванням цього, очільник ОДА звернувся з проханням до голови Кабміну - "втрутитися у ситуацію, що склалася, з метою припинення подальшого свавілля і невідкладно розглянтууи питання щодо ліквідації Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря як територіального органу Держекоінспекції".

Читайте також: НАБУ завершило слідство у справі розкрадання коштів Держінвестпроекту

Як повідомлялося, 31 липня Степанов провів нараду з участю підприємців, портовиків та посадовців Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря. Бізнесмени та портовики повідомили про неправомірні дії інспекторів, наслідком яких є тривалі затримки суден у портах та значні збитки для судновласників. Зокрема, розповіли про непоодинокі випадки, коли екоінспектори фіксують порушення наприкінці робочого тижня, що призводить до простою суден у портах Одеської області протягом вихідних. Підприємці зазначали, що середня вартість простою на добу складає близько 20-30 тисяч доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-