Пам’ятники Леніну в Болградському районі Одещини обіцяють знести до кінця серпня

Пам’ятники Леніну в Болградському районі Одещини обіцяють знести до кінця серпня

Укрінформ
Протягом серпня влада Болградського району Одещини здійснять демонтаж усіх пам'ятників вождям тоталітарного режиму, які сільради не знесли, мотивуючи відсутністю коштів на виконання цих робіт.

Про це заявив в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу голова Болградської райдержадміністрації Денис Мусієнко, коментуючи оприлюднену 31 липня Українським інститутом національної пам’яті вимогу до голів восьми сільрад негайно виконати Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки”.

“Протягом минулого і поточного року райдержадміністрація неодноразово звертала увагу сільських голів Залізничного, Калчевої, Нових Троянів, Голиці, Городнього та деяких інших населених пунктів на необхідність дотримання місцевою владою вимог Закону про демонтаж усіх пам'ятників вождям тоталітарного режиму. Однак голови місцевих сільрад - балансоутримувачів пам'ятників та бюстів ідолам більшовизму по суті проігнорували звернення районної виконавчої влади, посилаючись на "відсутність коштів у бюджетах". Тому РДА вишукає кошти й спецтехніку і протягом серпня забезпечить виконання Закону про декомунізацію", - зазначив Мусієнко.

За його словами, в минулому році було здійснено демонтаж двох пам’ятників ідолам тоталітарного режиму у селі Кубей, де голова та сільський виконавчий комітет не знайшли на це відповідні кошти. Зусиллями РДА знесено також декілька пам’ятників Леніну в райцентрі Болград. “Так само знайдемо техніку і демонтуємо символи більшовизму в деяких селах, де посадовці органів місцевого самоврядування упродовж кількох років не виконували вимог Закону про заборону пропаганди тоталітаризму”, - додав голова Болградської райдержадміністрації.

Водночас він висловив подив з приводу потурання з боку органів МВС та СБУ до місцевих посадовців, що допускають злісне ігнорування керівництвом сільрад норм законодавства та відповідних вимог Болградської РДА. "Ми неодноразово звертали увагу керівників цих правоохоронних структур на факти невиконання закону про декомунізацію, однак не відкрито відповідних проваджень, нікого не притягнуто до відповідальності", - наголосив Мусієнко.

Читайте також: Інститут національної пам'яті вимагає знести пам'ятники Леніну на Одещині

Як повідомлялося, Український інститут національної пам’яті запропонував сільським головам Болградського району на Одещині демонтувати знайдені на території 7 населених пунктів пам'ятники Володимиру Леніну, Карлу Марксу та інші символи комуністичного режиму, а правоохоронним органам - притягнути до відповідальності місцевих посадовців.

Інститут також запропонував СБУ перевірити посадових осіб сільської ради на предмет вчинення ними дій, спрямованих на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а Державну аудиторську службу - законність використання бюджетних коштів для проведення реставрації.

Фото: dyvys.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-