Проблема з хлором: на Запоріжжі люди можуть залишитись без питної води

Проблема з хлором: на Запоріжжі люди можуть залишитись без питної води

Укрінформ
У зв’язку із закриттям АТ "Дніпроазот" підприємства водопровідно-каналізаційного господарства на Запоріжжі можуть лишитись без хлору, який необхідний для виробництва питної води та очищення стічних вод.

Про це говорили під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Акціонерне товариство "Дніпроазот" - єдине підприємство в Україні з виробництва рідкого хлору, який застосовується для стерилізації питної води і очищення стічних вод. З 15 червня підприємство припинило свою діяльність на невизначений період, що й стало головною причиною виникнення загрози щодо забезпечення якості питної води. Зараз ми маємо всіма підрозділами опрацювати всі можливі варіанти ймовірних наслідків", - зазначив під час наради заступник голови Запорізької ОДА Віктор Скобліков.

Він додав, що станом на 11 липня на підприємствах "Бердянськводоканал", "Водоканал" Запоріжжя, "Облводоканал" сформований запас речовини, якого вистачить на 5-7 днів. Найліпша ситуація на сьогодні на Енергодарському КП "ПКВ" - там хлором забезпечені до 30 вересня цього року.

Відсутність хлору значно погіршить епідеміологічну ситуацію у Запоріжжі, Мелітополі, Бердянську, Енергодарі, а також у населених пунктах Запорізького, Вільнянського, Новомиколаївського, Якимівського районів. Проблеми можуть відчути на собі приблизно один мільйон мешканців регіону.

Читайте також: У Криму прорвали труби - кілька міст сидять без води

Учасники наради обговорили кілька варіантів вирішення проблеми й недопущення припинення питного водопостачання населення, серед яких — придбання рідкого хлору у контейнерах із-за кордону. Вартість речовини — 45 тис. грн за тонну.

Головному управлінню Держпродспоживслужби в Запорізькій області рекомендовано посилити контроль за якістю питної води, керівництву "Облводоканалу" спільно з профільними підрозділами ОДА доручено опрацювати питання щодо можливості виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету для закупівлі рідкого хлору.

Подібні наради будуть проведені на місцях. Голова комісії доручив розробити та затвердити плани спеціальних заходів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, що призводять до припинення централізованого водопостачання.

Окрім того, місцеві можновладці мають намір звернутися до Прем’єр-міністра України з питання відновлення виробництва хлору на підприємстві "Дніпроазот".

Як повідомлялося, діяльність АТ "Дніпроазот" була припинена через підвищення ціни на газ. Кілька днів тому тисячі працівників підприємства вийшли на мітинг під стіни Кабміну. Люди скандували "Роботу "Азоту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-