Як написати якісний проект розвитку, навчали експерти на Буковині

Як написати якісний проект розвитку, навчали експерти на Буковині

Децентралізація
Укрінформ
На запит Вижницької ОТГ експерти з Чернівців провели кущовий тренінг з питань підготовки проектів, які можуть фінансуватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР).

Захід відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На тренінг запросили також представників сусідніх з Вижницькою громадою ОТГ, працівників районної ради, сільських рад, які ще не об’єднались, тощо. Експерти Чернівецького ЦРМС запевняють, що найбільш позитивним у проведенні такого тренінгу є те, що ініціатива надійшла не від експертів чи тренерів з написання проектів з децентралізації, а саме від представників громади.

«Важливо те, що ми уже пройшли цей етап, коли лише фахівці центру самі організовували тренінги і запрошували представників громад чи органів місцевого самоврядування. Ми, звичайно, і надалі це робимо. Але приємно, коли ініціатива йде, так би мовити, «з низів». Тобто люди вже самі розуміють, що їм це потрібно. І просять їм допомогти, показати, як написати якісний проект, щоб на нього виділили державні кошти», – розповідає радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС Олексій Грушко.

Спочатку присутніх ознайомили з механізмом фінансування проектів за рахунок ДФРР, критеріями відбору проектів та показали процес заповнення проектної заявки.

Коли перейшли до обговорення тем для підготовки проектів, аудиторія виявилась доволі активною та демонструвала чудовий зворотній зв’язок, постійно перериваючи викладення матеріалу запитаннями та уточненнями, а також проектними ідеями.

В механізмі фінансування присутні розглянули можливі «підводні камені», що можуть спіткати проект від подання його на розгляд в ОДА до етапу фінансування та завершення реалізації. Найбільше часу забрав розгляд критеріїв відбору проектів – інноваційність, співфінансування, вирішення проблеми, територія охоплення та розвитковість.

«За допомогою цих критеріїв можна вже наперед оцінити, чи підходить проектна ідея для ДФРР чи краще під неї знайти інше джерело фінансування. Надмірне захоплення гонитвою за максимальними балами в одному критерії може призвести до їх втрати на іншому, тому пошук вдалої проектної ідеї – це пошук балансу», – підкреслив Грушко.

Присутні спробували змоделювати підготовку та подання проектів на конкурс з фінансування ДФРР.

Читайте також: На Буковині завершують узгодження перспективного плану ОТГ області

Спеціаліст відділу ЖКГ Вижницької міськради Андрій Роман поскаржився, що у них є проблема зі сміттям. Сміттєзвалище не заповнене, але, як відомо, з 1 січня уряд заборонив захоронення по всій Україні несортованого сміття. Тож потрібно зробити так, щоб люди навчилися самі сортували відходи, або запустити сміттєсортувальну лінію. Є також проблема із вивозом сміття. Тож у Вижниці хочуть спробувати подати проект на конкурс, щоб вирішити це питання. 

«Перше, що вам потрібно – визначити, коли з’явилась ця проблема на вашій території, і що для її вирішення вами уже зроблено. Далі обов’язково вказати у проекті, які проблеми вирішує реалізація цього проекту. Не варто використовувати під час написання проектів визначень щодо глобального вирішення проблем. Мета вашого проекту – не врятувати увесь світ від екологічної катастрофи, а покращити життя людей на конкретній території. Це і очищення від сміття прибережної території, лісів, різних туристичних об’єктів, що в свою чергу покращить не лише екологічну ситуацію на території вашої громади, а й дозволить залучити більше туристів», – радить експерт Грушко.

Фахівці Чернівецького ЦРМС порекомендували представникам Вижницької ОТГ у даному випадку розробити проект сміттєсортувальної лінії, яка працювала б на існуючому сміттєзвалищі.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-