Біометрика у селі або Як Великокучурівська ОТГ дивувала інноваціями

Біометрика у селі або Як Великокучурівська ОТГ дивувала інноваціями

Децентралізація
Укрінформ
До Великокучурівської ОТГ приїхали з громад Полтавської, Черкаської та Вінницької областей для обміну здобутками.

Під час навчального візиту делегацій громад Полтавської, Черкаської та Вінницької областей на Буковину представники трьох регіонів відвідали Великокучурівську сільську ОТГ. Буковинські колеги поділились із гостями своїми здобутками у різних сферах. Зокрема, делегація побувала у будівлі новоствореного Центру надання адміністративних послуг, де найближчим часом запрацює паспортний стіл із можливістю видачі біометричних документів.

Навчальний візит делегацій під назвою «Інноваційні інструменти розвитку громад» пройшов за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За процесами децентралізації наша область перебуває на сьомій сходинці в загальноукраїнському рейтингу. У нас уже є 28 ОТГ, документи ще трьох знаходяться у ЦВК на затвердженні. До кінця року буде ще низка об’єднань, процес триває, – знайомлячи з буковинським регіоном колег із Полтавської, Черкаської та Вінницької областей, говорить радник із регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС Олексій Грушко.

КОШТИ НА САДОЧОК ЗБИРАЛИ ГРОМАДОЮ

Представників громад трьох регіонів ознайомили з реалізацією найбільш вагомих проектів місцевого розвитку Чернівецької області. Після чого делегації відвідали Великокучурівську сільську об’єднану територіальну громаду. Дана ОТГ об’єднує п’ять довколишніх сіл і налічує майже 15 тисяч мешканців. Одним із своїх основних досягнень громада вважає роботу відреставрованого приміщення колишньої сільської ради та створення у ньому центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу).

«Наша громада була створена ще на початку реформи, у 2015 році. Тоді, пам’ятаю, ми їздили набиратись досвіду до об’єднань у сусідніх країнах”, – так почав представляти свою громаду голова Великокучурівської ОТГ Василь Тодеренчук.

Презентуючи досягнення громади з часів її створення, представники керівництва Великокучурівської сільської ОТГ, окрім нового приміщення ЦНАПу, згадали і про будівництво та реставрацію шкіл, садочків, медичних установ тощо.

«Наприклад, ми капітально відремонтували приміщення амбулаторії для нашої громади. Ремонт обійшовся у 2 мільйони гривень, 700 тисяч склала субвенція держбюджету, – говорить головний бухгалтер громади Наталя Піцу. – Також у нас є зараз проблема зі школою в нашому селі Тисовець. Ця школа І-ІІ ступенів розміщується у будівлі 1890 року, а навчається там 330 дітей. Ми зараз розробили кошторисну документацію на будівництво нової школи на 400 дітей. Вартість – 100 мільйонів гривень.

Снячівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, 150 дітей. Минулого року виділили мільйон наших власних коштів на утеплення та енергозберігаючі заходи. Зараз ви побачите наш садочок «Перлинка», реконструкція якого пройшла на базі колишньої старої школи, австрійського приміщення. Тепер можу з гордістю заявити, що це один із найкращих дитячих садочків нашої області», – розповіла бухгалтер.

Витратили на нього близько 4 мільйонів гривень. У громаді кажуть, що значну частину коштів зібрали самі мешканці. Крім того, допомагали у роботі власними силами.

БІОМЕТРИЧНИЙ ПАСПОРТ – У СЕЛІ

Розповіли у громаді і про побудований спортивний майданчик, де є футбольне поле зі штучним покриттям.

«Цього понеділка вже плануємо відкрити майданчик. Вартість його склала два мільйони гривень. Планували менше, але місце для нього вибрали не дуже вдале. Там колись був ставок і багато мочарів залишилось. Коли почали копати котлован, то зрозуміли, що в попередній бюджет не вкладемось. Тому він трохи виріс», – сказала Наталя Піцу.

У найближчих планах Великокучурівської ОТГ відкриття у будівлі ЦНАПу паспортного столу.

«На сьогодні в Україні є лише кілька громад, які в себе видають біометричні паспорти, – каже голова Василь Тодеренчук. – Сподіваюсь, що ми скоро також будемо серед них. У нас усе вже готове. Чекаємо лише підключення територіального органу міграційної служби до системи і проводимо конкурс на вакансію паспортиста. Ми приміська ОТГ. В обласному центрі постійні черги за паспортами, так само і в районному центрі. Маю надію, що їхніх клієнтів ми переманимо до нас. І скоро почнемо заробляти кошти, надаючи таку потрібну для людей послугу. А це немалі гроші. Наприклад, наш район лише за півроку на послузі з видачі біометричних паспортів заробив для міської громади понад 600 тисяч гривень. Якби ми вже запрацювали у цьому напрямку, то дуже швидко б повернули вкладені в обладнання і відкриття паспортного столу кошти. На усе це в нас пішло близько 400 тисяч гривень».

ЯК ЗРОБИТИ ЯКІСНІ ДОРОГИ?

Візит делегації ОТГ Полтавської, Черкаської та Вінницької областей до Великокучурівської громади не обмежився розповідями про здобутки буковинців. Під час обговорення присутніх цікавили різні питання.

– Їхали сюди і помітили, що у вашій громаді доволі гарні дороги. Залишились у спадок чи нові поробили? – запитала голова Омельницької ОТГ із Полтавщини Олександра Шереметьєва. – У нас із цим серйозні проблеми. Поділіться досвідом.

– Державні субвенції ми розподіляємо по територіях, які входять у громаду, відповідно до кількості населення. Щоб нікому образливо не було. Тому ремонтуємо відрізками дороги. Майже на все ідуть допорогові суми. Тому ми створили в нашій громаді конкурсну комісію. Туди входять старости, юристи, будівельна комісія тощо. Даємо оголошення в інтернеті на певний відрізок дороги, проект ремонту якого вже погоджено на рівні Міністерства, що шукаємо підрядників. І вибираємо найкращу пропозицію.

Під час навчального візиту «Інноваційні інструменти розвитку громад», делегації громад Полтавської, Черкаської та Вінницької областей, окрім Великокучурівської відвідають ще 4 громади Буковини. У Волоківській та Глибоцькій ОТГ їм покажуть новозбудовані будинок культури та сільський стадіон і поділяться досвідом залучення туристів. А в Новоселицькій та Недобоївській громадах говоритимуть про позитивні зміни у системі оповіщення населення на випадок стихійних лих і роботу першої волонтерської пожежної бригади.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Віталій Олійник, Чернівці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-