"Печерний скит" на Харківщині взяла під охорону поліція

Укрінформ
Пам'ятку історії "Печерний скит" у селі Ков'яги Валківського району на Харківщині взяла під охорону поліція.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник управління культури і туризму Харківської ОДА Олег Яцина.

"Пам'ятку місцевого значення "Печерний скит" у Валківському районі обстежено фахівцями, включаючи археологів і геологів. Підготовлено алгоритм збереження "Печерного скиту" - до цього долучилися представники обласного Центру охорони культурної спадщини, благодійного фонду сприяння історико-культурним дослідженням "Діти підземелля", науковці Харківської державної академії дизайну й мистецтв, представники правоохоронних органів і сектора моніторингу нерухомих пам'ятників Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника", - зазначив Яцина.

За його словами, розглядається питання щодо встановлення системи охорони і камер відеоспостереження на об'єкті: Це необхідно, щоб запобігти несанкціонованим проникненням на об'єкт, оскільки вони завдають шкоди пам'ятці".

"Відвідування пам'ятки стане можливим тільки після реалізації плану заходів щодо його збереження", - пояснив Яцина.

Щодо власне пам'ятки, то, за словами Яцини, аналогів такій на Харківщині немає.

Читайте також: У Греції презентували фотовиставку про тисячолітні духовні зв’язки України з Афоном

За даними Харківського національного університету будівництва і архітектури, "Печерний скит" - комплекс підземних споруд-галерей на березі ріки Мжа, який, орієнтовно, побудували й активно використовували 2-3 століття тому. Комплекс міг бути обителлю православних ченців. Від уже відомих скитів він відрізняється різноманітністю інтер'єру: тут три галереї у два яруси, ходи вирубані у шарі глини і скріплені арками й колонами. 

Загальна довжина доступних ходів - 38 м, середня висота - 1,7 м, середня ширина - 0,7-0,8 м. Стіни прикрашені рослинним орнаментом і кольоровим фресками, рельєфне зображенням Богоматері з немовлям.

На думку науковців академії, об'єкт має бути включено до Реєстру пам'ятників національного значення.

Наразі об'єкт перебуває у стадії дослідження й консервації.

Фото: Ігор Денисенко, фонд "Діти підземелля"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-