У Донбаському техуніверситеті заявили про загрозу повної ліквідації

У Донбаському техуніверситеті заявили про загрозу повної ліквідації

Укрінформ
Міносвіти шляхом приєднання Донбаського державного технічного університету до Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля намагається ліквідувати виш.

Про це заявив завідувач кафедри АУТП ДонДТУ Микола Фесенко під час прес-конференції в Укрінформі.

"З 2017 року ми отримали декілька листів від МОН, які дали нам зрозуміти, що виш повинен бути реорганізований. І згідно з рішенням Кабінету міністрів від 10.05.2018 №301-р університет повинен бути реорганізований шляхом приєднання до Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Фактично з виконанням цього наказу університет припиняє своє існування", - заявив представник ВНЗ.

Він також зауважив, що в рамках реорганізації до СНУ ім.Даля передбачена передача усього майна ДонДТУ, водночас місто Лисичанськ втрачає надходження до місцевого бюджету.

"Готуючи цей проект, Кабмін у переліку погоджень зазначає, зокрема, що отримано згоду на реорганізацію від Міністерства регіонального розвитку, яке "не вбачає негативних наслідків", - зазначив він.

Фесенко відмітив, що у зв'язку з приєднанням вишу до СНУ ім.Даля, лишається відкритою низка питань, зокрема питання втрати робочих місць для тих, хто нині працює в університеті. Він також зауважив, що процес реорганізації вишу проходить з порушенням законодавства, адже представники ДонДТУ публічно висловили незгоду з діями Міністерства освіти і науки України.

В свою чергу адміністрація міста Лисичанськ висловила свою підтримку вишу та підтримує ідею призупинити реорганізацію Донбаського державного технічного університету і лишити університет у Лисичанську.

"Люди, які приїхали і чотири роки працюють на звільнених територіях, які організували процес, фактично нічого не отримали ні від держави, ні від області і, як не сумно казати, не отримали фактично нічого і від нашого міста. Як представник Лисичанської міської ради говорю про те, що ми не знали про цю проблему, ми дуже пізно дізнались про це. Але Лисичанська міська рада у повному складі підтримує виш і намагається заклад відстояти. Це 1300 осіб, які навчаються, це відрахування в бюджет міста, це імідж міста", - зазначив депутат Лисичанської міської ради Віталій Шведов.

Він додав, що наразі існує нагальна потреба проведення переговорів між МОН, ДонДТУ, адміністрацією Лисичанська щодо подальшої долі вишу.

"Ситуація складається таким чином, що цей університет зникає назавжди з освітянської мапи України. Університет, який є одним із найстаріших університетів Донбасу, технічний профільний університет, який готував і готує спеціалістів для металургії, гірництва, будівельної й інших галузей, спеціалістами якого фактично створювався промисловий потенціал Донбасу, наразі зникає. Наш університет випустив за 60 років існування стільки випускників, що вони формують 92% усіх кадрів шахт і металургійних комбінатів Луганської і Донецької областей", - резюмував Фесенко.

Наразі єдиним шляхом вирішення ситуації, як зазначають представники ДонДТУ спільно з профспілковою організацію, є прийняття "політичного рішення" про призупинення процесу злиття ДонДТУ із СНУ ім.Даля та подальше збереження автономного закладу в Лисичанську.

Читайте також: Деокупація Донбасу: Аваков розповів про “механізм маленьких кроків”

Як відомо, з 2014 року з початком бойових дій на сході України ДонДТУ було переміщено до м.Лисичанська на один із його філіалів. Відтоді заклад орендував три аудиторії у Лисичанського гірничо-індустріального коледжу. Торік у жовтні заклад відзначив своє 60-річчя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-