«За» чи «проти» ОТГ: на Буковині провели дебати

«За» чи «проти» ОТГ: на Буковині провели дебати

Децентралізація
Укрінформ
Кожен учасник міг не лише висловитися з приводу перебігу децентралізації, а й поставити опонентам гострі питання. 

«Навіщо громадам об’єднуватись?». Активні дебати на таку тему провели у смт Кельменці, що на Буковині, прихильники та противники процесу добровільного об’єднання громад. Ми зібрали найцікавіші думки обох сторін.

Захід пройшов за ініціативи Швейцарсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO та Міністерства регіонального розвтитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Недаремно місцем проведення дебатів вибрано смт Кельменці. Наразі Кельменеччина – це єдиний район у нашій області, в якому поки що не створено жодної об’єднаної територіальної громади, – каже директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук. – Ну, і власне, мета цих дебатів з’ясувати, що людей зупиняє, що людей не спонукає до об’єднання. Представити їм усі плюси і мінуси цього процесу. Сьогодні тут присутні багато практиків із децентралізації, як з нашої, так і з інших областей України, є також експерти процесу об’єднання. Сподіваюсь, вони зможуть повною мірою відповісти на ті питання, можливо на ті побоювання, які поки що є у місцевих мешканців Кельменецького району», – розповіла Тетяна Татарчук.

ЗАЛ РОЗДІЛИВСЯ МАЙЖЕ ПОРІВНУ

На захід було запрошено сільських голів Кельменеччини, місцевих депутатів, учителів, лікарів, представників соціальної сфери. Організатори намагались залучити якомога ширше коло осіб для дискусії. Окрім звичної на таких заходах реєстрації усім учасникам роздали мобільні пульти для голосування.

«Формат дебатів передбачає таке сигнальне голосування щодо головного питання «за» чи «проти» об’єднання. І на завершення дискусії також відбудеться голосування, щоб дізнатись, чи змінилася думка людей», – пояснила Тетяна Татарчук.

Дебати модерувала експерт проекту DESPRO Марина Бриль. Перед початком дискусії присутнім запропонували проголосувати “за” чи “проти” об’єднання у громади. Позиція присутніх розділилася майже порівну – 54,45% від присутніх у залі людей підтримувало реформу 45,45% було проти. Модератор заходу запросила на сцену по троє прихильників і противників реформи з експертного середовища.

«Не те, щоб я виступав проти реформи з децентралізації. Кожна реформа має свої плюси та мінуси. І я впевнений, що ці мінуси будуть виправлятись нашою центральною владою. Просто, знаючи специфіку нашого Кельменецького району, маю одне застереження і побоювання. Воно стосується влади. Районна влада не докладає зусиль для цього, а сільські голови відверто саботують процес об’єднання. Не всі, звичайно, є багато таких, хто готовий хоч уже об’єднуватись. Але поряд із такими є і ті, що не хочуть та всіляко ігнорують ці процеси», – пояснює свою позицію депутат Кельменецької районної ради Петро Телешман.

«МИ САМОДОСТАТНІ»

«Я вже довгий час працюю і бачив різні реформи на селі, – каже Ленковецький сільський голова Василь Присакар. – Громада, яку я очолюю, і я особисто не поспішаємо з цією новою реформою. Хочемо подивитись усі плюси та мінуси цих змін і вибрати той шлях, який матиме менше негативних наслідків для наших людей. Ми проводили обговорення з людьми і дійшли висновку, що у нас самодостатнє село. Є певні гроші, за які ми кожного року ремонтуємо дороги, інші речі робимо», – сказав сільський голова.

Інший сільський голова прикордонного села Подвір’ївка Олександр Чунтул скаржився на те, що об’єднуватись в ОТГ для жителів села буде незручно.

«До прогнозованого центру ОТГ, нашим мешканцям потрібно буде проїжджати до 40 кілометрів. Це дуже накладно, – пояснює Олександр Чунтул. – Незважаючи на це, наша громада, і сільські депутати проголосували за створення громади. Але сусіднє село Зелена, через яке ми географічно відрізані від іншої частини району, зайняло позицію вичікування та не хоче об’єднуватись», – сказав сільський голова.

«НЕ ВСІ ХОЧУТЬ ДУМАТИ»

З іншого боку трибуни їм опонував експерт Анатолій Ткачук, директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства.

«Коли процес реформування місцевого самоврядування в Україні лише розпочинався, я ще тоді, у 2014 році, був упевнений в успішній реалізації цієї реформи, – пояснює Анатолій Ткачук. – І тепер залишаюсь при тій же думці. Бо я розумію просту річ – якщо повноваження реалізуються на місцевому рівні і до цього процесу долучаються місцеві люди, тоді створюється значно кращий ефект результативності. Тому що коли умовний район займається школами і робить закупівлю картоплі для усіх шкіл, то це один варіант. А коли громада займається школою і робить закупівлю картоплі для своєї школи, де навчаються їхні діти, саме цих депутатів... Тоді якщо умовний фермер Петро продасть гнилу картоплю, він получить. І тому навіть без збільшення витрат одразу зростає якість роботи. Це зрозуміло, якщо задуматись. Але, на жаль, не всі задумуються», – сказав експерт.

Його думку підтримав і присутній на дебатах депутат Верховної Ради від 204 виборчого округу, куди входить і Кельменецький район, Максим Бурбак.

«Нашим дебатам «Навіщо громадам об’єднуватись?» потрібно було б змінити назву на «Чому громади зволікають з об’єднанням?». Адже за ці три роки зволікання Кельменецький район недоотримав близько 100 мільйонів гривень державної допомоги. Ви уже четвертий рік поспіль обговорюєте питання - «як зробити так, щоб не об’єднатися?». Це шлях у нікуди. Ви кажете, що у вас усе добре. Але ви забуваєте, що у громадах повинні бути свої лікарні, у перспективі - своя поліція, пожежна частина, школа, садочок, які потрібно буде самим утримувати. У всіх ваших так званих «самодостатніх» селах усе це є? У багатьох селах бюджети не можуть справитись навіть із заробітною платою працівників сільради. Про що ви тут говорите? Потрібно об’єднуватись, і до того ж негайно”, - звернувся депутат до присутніх у залі.

«БОЯТЬСЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ»

Депутат припустив також, що населені пункти не хочуть об’єднуватись ще й через те, що бояться інвентаризації земель.

«Зараз фактично ніхто не знає, хто скільки платить за оренду сільської землі. А після об’єднання першим ділом мають провести інвентаризацію земель. І всі дізнаються, хто робить бізнес за рахунок землі громади і не сплачує цій громаді ні копійки. А таких у Кельменецькому районі, я впевнений, є чимало.

Усі говорять про додаткові повноваження та кошти, натомість забувають про відповідальність», – підсумував Максим Бурбак.

Під час жвавого обговорення противники об’єднання громад здебільшого висловлювали свої побоювання та застереження щодо самодостатності громад. Чи вистачить їм коштів для самостійного існування? Чи не стане мешканцям жити гірше, ніж тепер? Куди їм краще рухатись, - до самостійності чи до об’єднання? Такі питання звучали від присутніх у залі місцевих мешканців.

ЯК ЗМІНИЛАСЯ ДУМКА ЗАЛУ?

Як приклад додаткових надходжень до бюджету запрошений на захід голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк навів кілька цифр із кошторису очолюваної ним громади.

«До об’єднання бюджет Глибоцької селищної ради складав 4,8 мільйона гривень, у селі Михайлівка бюджет був 440 тисяч гривень. Із цих 440 тисяч 90% йшло на оплату праці працівників сільської ради. І лише 10% - бюджет розвитку. У перший рік після об’єднання цих двох територій загальний бюджет склав 36 мільйонів гривень, з яких понад 17 мільйонів були власними доходами без державної підтримки. А вже цього року бюджет Глибоцької ОТГ складає 69 мільйонів гривень, 58% із яких є власними надходженнями».

Після доволі жвавої дискусії модератор заходу запропонувала присутнім ще раз натиснути кнопку «за» чи «проти» процесу об’єднання громад. І якщо перед початком заходу думки залу розділились майже порівну. То останнє голосування дало майже 90% підтримки реформи децентралізації. І лише 10,26% присутніх так і залишились при своїй думці.

«Я вважаю дуже позитивним моментом те, що думка залу впродовж наших дебатів так суттєво змінилась, – коментує захід модератор дебатів експерт проекту DESPRO Марина Бриль. – Але про досягнення мети нашого заходу можна буде говорити лише тоді, коли у Кельменецькому районі утвориться хоча б дві об’єднані територіальні громади», – сказала експерт.

Наприкінці заходу присутній під час дискусії заступник голови Чернівецької ОДА Василь Гостюк повідомив про те, що на Буковині завершила процес об’єднання ще одна — тридцять третя ОТГ.

«До нас надійшли документи про завершення процесу створення 33-ї в нашій області ОТГ – Хотинської. Туди увійшли крім районного центру ще села - Анадоли, Данківці та Ворничани. Таким чином, поки одні досі думають і вагаються, інші, їхні колеги, продовжують включатися у процес децентралізації», – сказав обласний чиновник.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Віталій Олійник, ЧЕРНІВЦІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-