У Маріуполі 63 сім'ї переселенців отримали службове житло

У Маріуполі 63 сім'ї переселенців отримали службове житло

Фото
Укрінформ
У Маріуполі 63 сім'ї кваліфікованих переселенців (понад 200 осіб) отримали службові квартири, до кінця року ордери на квартири отримають ще близько 40 сімей.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, урочисте вручення ключів від квартир відбулося за участю керівництва міста та міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша.

“Сьогодні 63 сім'ї отримали довгоочікувані ордери на квартири. Ще 40 сімей додатково, як ми запланували, в цьому році також отримують квартири. Тобто, в цьому році довгоочікувані квартири отримають понад 100 сімей”, - сказав міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

За словами мера, з реалізацією цього проекту "нові маріупольці” отримали реальну підтримку з боку влади.

Інвестиції відбувалися за програмою співфінансування держави та міста (50/50) і склали 30 млн грн — по 15 млн грн. Нові квартири, які були закуплені на ринку вторинного житла, отримали лікарі, педагоги, поліцейські, працівники культури та інші кваліфіковані спеціалісти, які були вимушені переїхати в місто з окупованих територій Донбасу та проживають в Маріуполі на постійній основі з 2014 року. Кожна сім'я пройшла багатоступеневий відбір, подала документи, і комісія за прозорою бальною системою визначила черговість.

Надані квартири є для службового використання, без права на приватизацію. Водночас, наразі міська влада Маріуполя спільно з МінТОТ розробляє “нову програму, яка дозволить цим людям, і більш широкому спектру людей, у т.ч. усім маріупольцям, викуп житла”.

“За підтримки німецького уряду, німецького банку KfW наразі узгоджують певні процедурні умови, і, думаю, найближчим часом ми анонсуємо нову програму, більш ширшого спектру, яка дозволить викупити житло, і це житло вже буде особистого використання”, - заявив мер Маріуполя.

Як зазначив міністр Черниш, надане житло є тимчасовим “тому, ми сподіваємося, що врешті-решт отримаємо контроль над окупованими територіями": “І якщо у людини залишається власність там, то вона зможе обирати - продовжує жити як маріуполець, чи хоче повернутися”.

За словами Черниша, наразі влада розглядає три різні проекти із забезпечення житлом вимушених переселенців: “Перший передбачає, для тих хто може платити, кредит під дуже низьку ставку. Другий — тимчасове житло, і третій — соціальне житло”.

Читайте також: Маріуполь відзначив річницю звільнення від проросійських бандформувань

Втілений у Маріуполі проект був пілотним і виявився успішним. “Цей механізм розроблений урядом та був втіленій як пілотний проект в першій громаді — у Маріуполі. Цей проект виявився успішним і тепер дозволяє усім міжнародним партнерам і уряду України втілювати свої стратегії із забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб”, - заявив міністр.

Він додав, що цей пілотний проект показав, що можна в рамках діючого законодавства вирішувати проблему із забезпеченням житлом внутрішньо переміщених осіб, які постраждали в результаті російської агресії. 

"Побачивши досвід Маріуполя, багато місцевих рад звернулися із бажанням реалізувати таку програму. Тепер вже і Луганська область реалізує в себе за таким принципом”, - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-