Скандал навколо угорського фонду: закарпатські депутати звернулися до Луценка

Скандал навколо угорського фонду: закарпатські депутати звернулися до Луценка

Укрінформ
Депутати Закарпатської облради направили офіційне звернення до генпрокурора України і просять Луценка забезпечити належний нагляд за законністю кримінального провадження стосовно Благодійного фонду «Еган Еде». 

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила прес-секретар Закарпатської обласної ради Вікторія Сенгетовська.

За її словами, проти фонду Служба безпеки України відкрила провадження за підозрою у фінансуванні сепаратизму. Разом із тим, велика кількість закарпатців отримує кредити на бізнес з цього фонду.

“На 11 сесії облради депутати ухвалили рішення «Про звернення Закарпатської обласної ради щодо забезпечення належного нагляду за законністю кримінального провадження стосовно Благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде»  та направили його на адресу генерального прокурора України Юрія Луценка”, - сказала Сенгетовська.

Вона зазначила, що депутати облради стурбовані ситуацією у зв’язку з діяльністю Благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», оскільки він надає всебічну підтримку підприємцям краю та відповідно сприяє економічно-соціальному розвитку області.

У зверненні йдеться про те, що в мережі інтернет оприлюднено ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Наталії Дергачової у справі №308/5460/18. З документа стало відомо, що, згідно з повідомленням Держфінмоніторингу України та доданими матеріалами, посадові особи благодійного фонду «ЗЦЕР «Еган Еде» упродовж 2016-2017 років отримали та здійснили фінансування фізичних та юридичних осіб на території України на суму, що перевищує вісімнадцять тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, з метою зміни меж території та державного кордону України. Слідчий відділ Управління СБУ у Закарпатській області відкрила кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 4 статті 110-2 Кримінального кодексу України. 

«Нас глибоко вразив той факт, що у допомозі, яка надходить у дозволений українським законодавством спосіб з боку однієї із держав Європейського Союзу – Угорщини, і яка спрямована виключно на підтримку економіки Закарпаття та підвищення рівня життя мешканців області, Служба безпеки України вбачає загрозу територіальній цілісності України та національним інтересам на державному кордоні”, - прокоментували в Закарпатській облраді.

Благодійний фонд «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» є офіційно зареєстрованою юридичною особою, яка діє на підставі Статуту в межах законодавства України. Сфера його діяльності розповсюджується на юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які мешкають на території області, та має на меті сприяння підприємницькій діяльності, створенню нових робочих місць, поліпшенню добробуту населення.

Читайте також: Угорський фонд на Закарпатті заявляє про звинувачення СБУ в сепаратизмі

Вчора, 14 червня, понад 1200 закарпатських угорців отримали кошти на розвиток власного бізнесу з фонду Егана Еде. Нагородження переможців відбулося в Берегові, в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ за участі державного секретаря Міністерства зовнішніх економічних зв’язків та закордонних справ Угорщини Левенте Модьора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-