ОТГ на Черкащині отримали землю у комунальну власність

ОТГ на Черкащині отримали землю у комунальну власність

Децентралізація
Укрінформ
Майже половина об'єднаних громад Черкащини одночасно отримали землю

Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області передало у комунальну власність об’єднаним територіальним громадам Черкащини землі сільськогосподарського призначення державної власності. Майже половина усіх ОТГ регіону – 12 громад – отримала 1457 ділянок загальною площею 15 167 гектарів. 

У цей день Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, організував прес-тур для місцевих журналістів, щоб ті могли поспілкуватися з головами громад і мешканцями ОТГ, які роками чекали на землю.

“Землю передано Білозірській і Степанківській ОТГ (Черкаського району), Ліплявській (Канівського району), Бузівській (Жашківського району), Моринській і Стеблівській (Корсунь-Шевченківського району), Михайлівській (Кам’янського району), Мокрокалигірській (Катеринопільського району), Буцькій (Маньківського району), Тальнівській, Жашківській ОТГ і Ротмистрівській ОТГ (Смілянського району). Найбільше землі отримала у розпорядження Стеблівська ОТГ – більше 3000 гектарів. Ще 12 громадам земельні ділянки буде передано до кінця року, відповідно до розробленого Держгеокадастром план-графіка”, - підкреслив директор Черкаського ЦРМС Сергій Слинько.

Читайте також: На карті Одещини - вже 28 тергромад

Підставою для передачі громадам земель сільгосппризначення державної власності в комунальну власність є розпорядження Кабінету міністрів України від 31.01.2018 р. 

За словами голів ОТГ, цього дня у громадах чекали з великим нетерпінням.

“У нас багато учасників АТО, які хочуть отримати землю, особливо ті з них, що займаються тваринництвом. Є вчителі і лікарі, що також чекають на землю”,  - констатує голова Степанківської ОТГ Ігор Чекаленко. 

“Спершу ми плануємо провести інвентаризацію отриманих земель. Насамперед забезпечимо землею учасників АТО, решту – здаватимемо в оренду”, - зазначив голова Бузівської ОТГ Олександр Фуркало. 

За словами голови Білозірської ОТГ Володимира Міцука, уже сьогодні у громади є інвестор, готовий встановити на великій земельній ділянці комплекс сонячних батарей. Є задуми передати інвесторам землю для вирощування ягід. 

“Про отримання землі ми фактично мріємо уже три роки. Земля потрібна нам для випасання худоби та заготівлі трави на зиму. Уже сьогодні у нас є багато планів розвитку молочного виробництва, зокрема, виготовлення сирів”, - констатує виконавчий директор сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Новатор-2018» Юрій Стоянов. 

За словами Анатолія Рудя, голови кооперативу, що діє у Степанківській громаді, для утримання 1 корови сьогодні необхідно мати під випас або покіс принаймні 1 га землі. І якщо раніше люди змушені були брати цю землю в оренду і не знати, що з нею буде далі, то тепер впевненість у завтрашньому дні стимулює до тваринництва все більше людей, додав він.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Оксана Савіцька, ЧЕРКАСИ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-