Експерти просять прописати правила торгівлі екзотичними тваринами

Експерти просять прописати правила торгівлі екзотичними тваринами

Укрінформ
Зберегти екзотичних тварин, уникнути їх зникнення та критичного зменшення популяції можливо лише шляхом штучного розведення та створення умов для їх існування.

На цьому наголосили експерти під час круглого столу з питань торгівлі екзотичними тваринами в Україні, що відбувся в Укрінформі. 

“Навіть якщо ми зможемо відновити певні види тварин, то куди їх випускати? Екологічної ніші для них не існує, вона знищена людиною. Необхідно розвивати зоосади і зоопарки для збереження екологічного різноманіття”, — наголосив директор інституту зоології НАН України Ігор Акімов. 

За його словами, популяція відновлених видів тварин, якщо для них існує природне середовище, стрімко розвивається. Він зазначив, що із 542 видів тварин Червоної книги України відновлено два види - кінь Пржевальського та зубр. “Серед екзотичних тварин у світі відновлені африканські слони, зараз їх чисельність навіть вийшла з-під контролю”, — зазначив Акімов.  

Учасники круглого столу зауважують, що технології відновлення тварин наразі відомі, однак розведення потребує чималих інвестицій та відповідного обладнання для їх утримання та розведення, а також державної підтримки. Це стимулює торгівлю екзотичними тваринами, розвиток технологій та обмін досвідом серед науковців різних країн. 

Для запобігання контрабанді, як вважають експерти, необхідно посилити відповідальність за відловлювання тварин. 

Працівники митниці повідомили, що через кордон контрабандисти намагаються перевезти приспаних тварин і знесилених. Для виведення їх з цього стану та збереження життя митникам  доводиться терміново знаходити фахівців, а також вирішувати питання щодо подальшого розміщення.

Читайте також: ООН запускає регіональний проект з протидії новому захворюванню тварин

Як зазначила віце-президент УСПП Людмила Жук, торгівці тваринами маютьпрацювати в умовах регульованого, відкритого і чесного ринку, крім того,  та мають виділятися державні кошти на природоохоронну діяльність. Учасники круглого столу висловили стурбованість тим, що на українському ринку екзотичних тварин досі немає ефективного законодавства щодо їх продажу та утримання.

У ході заходу також йшлося про те, що в Україні наразі розвивається промислове розведення рептилій. Зокрема, компанії «Біон Тераріум Центр» планує організувати першу в Україн міжнародну конференцію щодо розведення рептилій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-