Створення ОТГ проконтролюють за методологією Кабміну - експерт

Створення ОТГ проконтролюють за методологією Кабміну - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Подальше створення ОТГ жорстко контролюватиметься на відповідність методології Кабміну - експерт.

Добровільне об’єднання громад виходить на етап більш жорсткого контролю за відповідністю ОТГ передбаченим методологією Кабміну розмірам території, кількості населення та фінансової спроможності, а також затвердженим перспективним планам створення ОТГ.

Про це у п’ятницю у Вінниці під час семінару-наради на тему «Законодавча основа змін в сфері децентралізації. Основні тенденції розвитку реформи», організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Юрій Ганущак.

«У 2020 році завершиться процес добровільного об’єднання громад і розпочнеться адміністративний етап їх формування. Цю позицію озвучив Президент - мовляв, хто не зрозумів знизу, тому допоможемо згори. Відбувається саме так, бо одночасне існування двох систем є неможливим і неприпустимим. Психологічний бар’єр у 1000 об’єднаних громад, які відповідають приблизно 70% прогнозованих, запланованих відповідно до погоджених з областями їхніх центрів, буде пройдений цього року. Тобто, у 2019 році ще буде продовжуватися добровільне об’єднання. Але воно вже буде контрольованим, аби не виходило за межі перспективних планів та щоб не створювались завідомо слабкі неспроможні громади», - повідомив Ганущак.

Він висловив сподівання, що у 2020 році мапа вже буде сформована, причому, не тільки у розрізі ОТГ, а й утворень субрегіонального рівня - великих районів.

«В законодавчому плані по формуванню громад поле вже повністю «розчищене». Ми чекаємо від областей затвердження перспективних планів без «білих плям», сформованих згідно з методикою Кабміну. Навіть з урахуванням того, що вже створені ОТГ, які за об’єктивними даними виглядають неспроможними (площа, кількість населення, бюджетна інформація, ступінь дотаційності, величина видатків на оплату праці апарату тощо) приєднають до себе інші громади, аби вирівняти ситуацію. Всі ці речі мають враховуватися при формуванні остаточного перспективного плану створення ОТГ», - вважає експерт.

За його словами, наразі «батьки» реформи децентралізації сподіваються на ухвалення низки законопроектів, які дозволять остаточно сформувати нову мапу країни в рамках адміністративно-територіальної реформи, а також дозволять розвиватися новоствореним громадам.

«Ми очікуємо на ухвалення законодавчих актів у частині формування субрегіонального рівня. Зокрема, законопроекту № 6636 «Про порядок формування, ліквідації та зміни меж районів», який фактично відкриває шлях для формування великих районів. Як правило, це буде на базі затверджених госпітальних округів, але не обов’язково. Ну, якщо, скажімо один округ у Львівській області затверджений, то зрозуміло, що не йтиметься про один район, а про шість. І навпаки, в Одеській області, де госпітальних округів 9, очевидно, що районів стільки не буде», - сказав Ганущак.

Він додав, що економічній спроможності громад сприятиме поширення їх юрисдикції щодо управління землями на всю територію ОТГ та унормування планування території громад.

«Нас також цікавлять нормативні акти, які дозволять розвиватися новоствореним громадам. Перш за все йдеться про законопроект №7118 «Про розпорядження землями навколо населених пунктів» - про управління землями в межах території громади. А також про законопроект №6403, який передбачає введення такого документу, як план території громади – основного планувального документу ОТГ, який чітко визначає цільове призначення земель, наявні архітектурні обмеження тощо. Це головний документ, який потрібний для інвестора, який має бути впевненим, що його капіталовкладення захищені», - вважає експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

За його словами, у такий спосіб буде сформовано найбільш необхідний пакет нормативних документів, необхідний для того, щоб ухвалювати закон «Про засади адміністративно-територіального устрою», який визначає, яким чином формується і змінюється адміністративно-територіальний устрій України. На виконання цього закону має бути ухвалений закон про адміністративно-територіальний устрій країни, який фактично затвердить мапу України.

У результаті, завершення створення ОТГ та ухвалення й набуття чинності зазначених законів завершить адміністративно-територіальну реформу як складову реформи децентралізації.

Читайте також: На Чернігівщині Коропська ОТГ показала гостям зміни за півтора року

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін / Укрінформ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-