На Дніпропетровщині проходить перший професійний Конгрес старост ОТГ

На Дніпропетровщині проходить перший професійний Конгрес старост ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
У Дніпропетровській області на території новоутвореної Піщанської ОТГ розпочав дводенну роботу Всеукраїнський Конгрес старост об'єднаних територіальних громад.

У заході беруть участь 150 старост-делегатів з усіх регіонів України, а також директор Програми "U-LEAD з Європою" від GIZ Бастіан Файгель та керівники міжнародних програм з підтримки реформи децентралізації DOBRE Баррі Рід та DESPRO Оксана Гарниць. 

Захід проходить за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" спільно з Дніпропетровською ОДА та Дніпропетровською обласною радою, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

На Дніпропетровщині проходить перший професійний Конгрес старост ОТГ / Фото: М'якшиков Микола, Укрінформ

"Темою професійного розвитку інституту старост ми займаємось з 2015 року. Ми були авторами першого плану дій старости - 8 кроків успішного старту. Усі старости нашої області впровадили цей план дій. Вже в минулому році ми презентували план дій старост на 10 кроків успішного старту. І зараз на конгресі ми презентуємо вже 12 кроків", - зазначила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна. 

Перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман на відкритті заходу відзначив, що децентралізаційна реформа на Дніпропетровщині є основною, а вже від неї йдуть інші реформи. 

"Тому в минулому році на розвиток ОТГ області ми виділили 1 млрд гривень, з яких 60%, а це 600 мільйонів гривень - реалізовувались на старостинських округах. За цей час реалізували 1,5 тисячі об'єктів", - підкреслив він. 

Директор Програми "U-LEAD з Європою" від GIZ Бастіан Файгель відзначив, що Дніпропетровська область є локомотивом у питаннях децентралізації з 2014 року, додавши, що за темпами створення громад Україна має успіх. 

"Нещодавно я був у бельгійській Фландрії, де також триває процес об'єднання. То там об'єдналось лише 7 муніципалітетів, а в Україні - 700 громад і не лише політичною волею, а дуже великою мірою завдяки інституту старост, які надають їм змісту", - сказав Файгель. 

Як відзначила Тертишна, нинішній конгрес - це перша спроба професійного підходу до інституту старост. Тут кращі лідери зможуть обмінятись досвідом, вивчити кращі практики роботи старост, отримати заряд енергії на майбутнє. 

Читайте також: У Камінь-Каширському обговорили, що заважає об'єднанню громад на Волині

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно з Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-