У Львові відбувся фестиваль «Троянди Болгарії»

У Львові відбувся фестиваль «Троянди Болгарії»

Укрінформ
Львівські болгари відзначили своє народне свято «Троянди Болгарії». В парку імені Івана Франка перед Почесним консульством цієї країни відбувся фестиваль, на якому звучали пісні, виконувались запальні болгарські танці та музичні вистави.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Святкування «Троянди Болгарії» присвячене збору пелюсток для виготовлення трояндової олії, якою країна прославилась на увесь світ. Подібні фестивалі в ці дні проходять у багатьох країнах, де є суботні чи недільні болгарські школи або осередки національної культури», - зазначили організатори.

Фестиваль троянд проводять у Болгарії з 1903 року. Олія, виготовлена із їх пелюсток, визнана еталоном якості цього продукту у світовому масштабі. Вона містить виключно багату гаму - приблизно 300 ароматних компонентів - через особливості грунту і клімату в Долині троянд, а також завдяки віковим традиціям у цій галузі. Щороку Болгарія експортує 1,2-2 тонни трояндової олії, частина якої має сертифікат «біо». Ключовим клієнтом Болгарії є Франція. Дні фестивалів з роками стали святами міст Карлово та Казанлик, де виробляють трояндову олію, і привертають увагу туристів як з Болгарії, так і з-за кордону.

Фестиваль починається біля полів олійної троянди, де проводиться збір пелюсток, з яких потім роблять вінки. Потім свято переноситься в центр міста, де починається культурна програма - виступ фольклорних ансамблів, майстер-класи та виставки художників і фотографів, а також концерти юних виконавців.

Читайте також: У Запоріжжі відкрили Почесне консульство Болгарії

Одним з яскравих моментів фестивалю є конкурс Королеви троянди. Вперше він відбувся в 1975 році. Під музику, з піснями і танцями, жителі та гості міста проходять по головній вулиці Казанлика або Карлово, вбрані в костюми римських, фракійських і давньогрецьких часів. А група хлопців на спеціальних ношах у вигляді трону несе на руках обрану Царицю троянди, прикрашену рожевими вінками. Вона обсипає присутніх пелюстковим дощем. Закінчується свято пізно вночі танцями.

Фото: Meteoprog

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-