У Полтаві біля Вічного вогню сталися сутички

У Полтаві біля Вічного вогню сталися сутички

Укрінформ
Біля Вічного вогню в Полтаві виник конфлікт між українськими активістами та учасниками ходи з червоними прапорами.

Також поліція порушила кримінальне провадження щодо місцевого жителя, який прийшов на захід у радянській будьонівці з червоною зіркою.

Про це повідомляє інтернет-видання "Полтавщина".

"Сьогодні на Меморіалі Солдатської слави у Полтаві виник конфлікт між учасниками урочистої ходи для покладання квітів до Вічного вогню і українськими націоналістами. Так, спочатку представники «Свободи» намагалися перешкодити людям із червоними прапорами пронести цю символіку в колоні. Правоохоронці стали між сторонами конфлікту. В результаті червоні прапори все-одно залишились в строю", - йдеться в повідомленні.

За словами заступника голови Полтавської облради, представника ВО «Свобода» Анатолія Ханко, поліція не реагувала на червоні прапори в колоні. Прапори були без символіки.

"Я розумію, що юридично — все гладко. Але ось мені скидають фото з Лубен, Миргороду — тільки державні прапори. А тут, напевно, їм сказали — ідіть, ніхто вас не чіпатиме. І, дійсно, у мене не підніметься рука на людину похилого віку", - прокоментував ситуацію Ханко.

Згодом, повідомляє видання, спалахнув інший конфлікт — свободівці вимагали, щоб чоловік у колонні зняв «будьоновку» із червоною зіркою. Він відмовився, що загострило ситуацію. Пізніше поліція відвела його до службового мікроавтобусу.

Читайте також: У Херсоні близько 10 тисяч людей прийшли на мітинг у День перемоги

Керівник прес-служби поліції Полтавської області Юрій Сулаєв повідомив, що за цим фактом порушено кримінальне провадження за ч.1 ст. 436-1 КК України. (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів). Частина перша цієї статті передбачає - до 5 років обмеження волі. Однак в реальності судові засідання по цій статті поки завершувались укладанням угоди між прокурором та обвинуваченим, тобто, умовним покаранням.

Чоловік у будьонівці - місцевий житель Сергій Бойко заявив, що свідомого не хоче "згортати цю ситуацію" і прагне,щоб був суд в надії, що його прийде підтримати багато людей.

За інформацією поліції, сьогодні у Полтаві в урочистостях взяли участь від 2 до 4 тисяч жителів.

У 53 населених пунктах області відбулося 63 заходи, у яких взяли участь понад 20 тис. людей.

Фото: poltava.to

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-