У Дніпрі урочистості проходять без особливих інцидентів

У Дніпрі урочистості проходять без особливих інцидентів

Фото
Укрінформ
Святкові заходи, присвячені Дню перемоги проходять у Дніпрі без особливих інцидентів, маршрути руху всіх колон були розведені не тільки в часі, а й територіально.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зранку у Дніпрі біля монумента «Вічна Слава» відбулася урочиста церемонія покладання квітів з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Участь у ній взяли представники міської та обласної влади, релігійних конфесій краю, тисячі городян. Після цього до монументу поклали квіти представники громадських організацій та політичних партій. Порушень порядку поліція не зафіксувала.

Читайте також: В Одесі на Алеї слави виявили заборонену символіку

Поліція виставила огорожу та спеціальні рамки-металошукачі й перевіряла усіх, хто хотів пройти до монументу Вічної слави та пам'ятника генералу Пушкіну (танку).

За словами заступника начальника ГУНП Дніпропетровської області Володимира Богоноса, сьогодні в охороні громадського порядку задіяно 5 тисяч співробітників правоохоронних органів, встановлені 25 камер відеоспостереження, інцидентів поки не зареєстровано.

Марш Миру у Дніпрі за участі Олександра Вілкула і депутатів Європарламенту / Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ

Раніше міський голова Дніпра Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook повідомив про те, що цього року, аби уникнути провокацій та інцидентів, всі колони учасників святкових заходів як від влади, так і від політичних та громадських організацій розведені в часі та територіально. 

«Офіційно повідомляємо, що процедура покладання квітів до пам'ятника Слави розпочнеться о 9:00. Спочатку вшановувати пам'ять загиблих будуть міська та обласна влада, потім атошники, а вже через півтори години всякі інші партії та організації. При цьому, маршрути руху всіх колон будуть розведені не тільки по часу, але і територіально. Згідно з Конституцією, ніхто не має права заборонити громадянам мирно збиратися на вулицях. А мародерам і політичному жулью, як червоно-чорному, так і біло-блакитному, я нагадую, що ви всі сидите в одному парламенті. Краще там себе хоч повбивайте, а не з'ясовуйте відносини на вулицях наших міст», - написав Філатов.

Єдиним непорозумінням на святкових заходах у Дніпрі було те, що поліція не пропускала до монументу Слави керівника забороненої у Дніпрі окружним адміністративним судом організації "Союз радянських офіцерів" Володимира Марченка, який намагався пронести великий макет зеленої зірки. Відбулася штовханина, ніхто не постраждав, і врешті Марченка без зірки і гучномовця пропустили.

Читайте також: На акції у Києві молодик ударив пенсіонера - поліція

Запрошені народним депутатом від Опозиційного блоку Олександром Вілкулом іноземні гості, представники Європарламенту не побачили жодних провокацій, нападів і образ колони з боку дніпрян.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні активісти закликали польських політиків відмовитись 9 травня від участі в організованому Опозиційним блоком марші миру в Дніпрі.

Торік 9 травня під час масових заходів з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні сталися сутички між представниками різних політичних груп. Поліція втрутилася у конфлікт, застосувавши кийки і сльозогінний газ.

За даними поліції, внаслідок тих подій травмовано 14 осіб - 8 учасників заходу та 6 поліцейських, які здійснювали охорону порядку під час заходу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков усунув від посад керівників поліції міста і області, а також їхніх заступників. Для розслідування події 9 травня 2017 року у Дніпрі створена спеціальна комісія.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив у Верховній Раді, що правоохоронці мають відеозапис, який дає змогу говорити про причетність членів штабу Опозиційного блоку на Дніпропетровщині до організації і фінансування діяльності так званих тітушок під час сутичок у Дніпрі 9 травня 2017 року.

Народного депутата Олександра Вілкула кілька разів викликали на допит з приводу тих сутичок, але в матеріалах справи він проходить як свідок, його ім’я декілька разів згадується у розмовах одного з організаторів «тітушок».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-