На Рівненщині перепоховали князів Чарторийських

На Рівненщині перепоховали князів Чарторийських

Відео
Укрінформ
У Благовіщенському костелі Клеваня перепоховали представників роду князів Чарторийських, які колись володіли тутешніми землями і побудували саму церковну споруду.  

Про це повідомляє UA:Рівне

“Залишки поховань, датовані 17-18 століттями, археологи знайшли під час розкопок у крипті костелу в жовтні минулого року.  Їх могили були пограбовані “чорними” археологами. Ми їх  розібрали, впорядкували і помістили у 15 трун. У двох трунах — священники, в інших — чоловіки, жінки та четверо дітей. Ідентифікувати вдалося лише чотирьох”, -  повідомив історик, завідувач відділу реставрації  Рівненського краєзнавчого музею  Олексій Войтюк.

За його словами, дослідження проводили по рештках знайденого одягу, який, у свою чергу, порівнювали з портретами князів.  

Помолитися за спочин пращурів приїхали до Клеваня 25 нащадків роду Чарторийських -  представники чотирьох поколінь,  які нині живуть у Польщі.  Вони сподіваються, що решту  кісток ідентифікують після генетичної експертизи, яку хоче профінансувати один із роду Чарторийських, що  живе в Австралії. В його планах також реконструкція облич  по черепах. Вона дозволить зробити портрети померлих, які будуть установлені біля трун.  

"Кожне покоління повинне зберігати  пам'ять про  предків”, - додала найстарша  спадкоємиця княжого роду Барбара Чарторийська. 

Читайте також: Прах Нестора Махна може повернутися в Україну

Вона також сподівається, що держава зможе відреставрувати костел, який потребує ремонту.

Вже цього року в костелі перекриють дах, аби дощі не руйнували споруду. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-