Захист студентських проектів розвитку громад пройшов у Рівному

Захист студентських проектів розвитку громад пройшов у Рівному

Децентралізація
Укрінформ
Захист студентських проектів розвитку об’єднаних територіальних громад  пройшов у Рівному. Розробки представили 14 команд.

Захід проходив 25 квітня за ініціативи Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Розробки представили 14 команд, учасники яких здобувають економічні спеціальності в Національному університеті "Острозька академія", Національному університеті водного господарства і природокористування, Міжнародному економіко-гуманітарному університеті, Рівненському державному гуманітарному університеті. Творче змагання продемонструвало бажання юнаків та дівчат запровадити види сервісу і підприємницької діяльності, яких ще немає в об’єднаних громадах",  – сказав директор Центру Руслан Сивий.

Одне з напрацювань, наприклад, стосується створення готельного комплексу та лижної школи-бази біля найвищої в Рівненській області гори Красна – тутешня територія входить у Радивилівську об’єднану територіальну громаду. Автор задуму, студентка "Острозької академії" Єлизавета Кондратюк розглядає довколишню місцевість як рекреацію потенційного "зеленого" туризму, особливо зимового. Тут є умови і для проведення фестивалів народних ремесел, етнографічних світ тощо.

Читайте також: Спроможність об’єднаних громад визначають люди, а не гроші – експерт

Низка пропозицій спрямована на підвищення рівня зайнятості населення за рахунок запровадження нових видів діяльності. Наприклад, для Миляцької громади Дубровицького району (Рівненське Полісся) запропоновано організувати кооператив з вирощення малини й лохини. Планом передбачено облаштування теплиць з підігрівом грунту для селекції розсади популярних європейських сортів, серед яких "Дарроум та "Нельсонм, виділення плантацій. Також обгрунтовано необхідність монтажу обладнання для шокового заморожування, що дозволяє зберігати смакові якості ягід. Показано й ефективність зусиль: при дотриманні технологій з одного гектара можна збирати 10 тонн лохини і 16 тонн малини.

Ідеї стосуються і муніципальної співпраці у сфері сортування, вивезення та утилізації твердих побутових відходів, взаємодії із переробниками сміття.

Викладено і нові погляди на оцінювання якості послуг  в галузі освіти й охорони здоров’я в громадах, організацію ресурсів для доступу до Інтернету, вивчення іноземних мов у селах краю для осіб всіх вікових категорій.

В окремих роботах майбутніх фахівців акцентовано і на необхідності формування сучасної спортивно-оздоровчої бази.

У кожному проекті є фінансові розрахунки, що спираються на можливості бюджетів громад і умови залучення коштів із державних фондів та міжнародних структур.

Кращі напрацювання будуть подані  на розгляд громад.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-