Громади Тернопільщини навчали основам проектування розвитку

Громади Тернопільщини навчали основам проектування розвитку

Децентралізація
Укрінформ
Близько 30 представників ОТГ, державних установ та організацій взяли участь у дводенному тренінгу «Розробка та впровадження проектів розвитку».

Захід проходив  у Тернопільському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.   

Відкриваючи тренінг, директор Тернопільського ЦРМС Віктор Литвинчук сказав, що Центр із самого початку його діяльності став місцем, де представники громад можуть отримати кваліфіковану допомогу у забезпеченні стартових можливостей свого функціонування. 

«Вже багато місяців поспіль працюємо над тим, щоб не тільки створювати ОТГ, яких у нас вже 41. Серед аспектів роботи нашого Центру – забезпечення спроможності об’єднаних територіальних громад. Ми розуміємо, що ніхто не приїде у тернопільську глибинку у ці громади, аби сприяти їхньому розвитку. Єдиний вихід – навчити тих людей, які там живуть і працюють. Тому й проводимо круглі столи, семінари, зустрічі, тренінги, ворк-шопи, навчальні поїздки, в тому числі й за кордон, щоб змінити психологію учасників децентралізації, вивчити кращий досвід.  Обговорюємо  схеми просторового планування, плани стратегічного розвитку, створення сприятливих умов для залучення інвестицій.  Адже зрозуміло, якщо не буде написаного проекту, так як це потрібно, бо є певні умови, класичні вимоги, про які сьогодні й розкажуть фахівці, то нічого не вийде, ніхто на це не дасть кошти», - сказав  Литвинчук.

Читайте також: Владу Нікольського району вчили прискорювати створення ОТГ
Що таке проект розвитку громади?  Як написати успішну проектну пропозицію? Які є типи проектів? Як застосовувати стратегічний підхід до визначення ідей для проектів місцевого розвитку? Хто і кому дає гроші на реалізацію проектів? Про ці та інші важливі аспекти, які потрібно враховувати під час їх написання, детально розповів радник з розробки та впровадження проектів  Програми «U-LEAD з Європою» В’ячеслав Топоров. 

Під час тренінгу ділилися планами та думками і його учасники. Зокрема, голова громадської організації «Файна Громада» Василь Телеп приїхав на тренінг із Байковецької ОТГ.  Громадський активіст розповів,  що в громаді вже мають певний досвід із написання та реалізації проектів розвитку території.

«Разом з молоддю ми задумали здійснити проект «Вуличні тренажери». На сесії його затвердили. Всі 9 сіл, які входять в громаду, підтримали таку молодіжну ініціативу. Знайшли і співучасника проекту, який виділяє 10 тис. доларів на це, а громада у свою чергу – 200 тис. грн. У рамках такого громадського проекту вже у травні будемо облаштовувати спортивні майданчики із тренажерами. Ще хочемо створити молодіжний центр, місце активного відпочинку молоді, проведення семінарів, навчання, зустрічей молодих людей. Думаю, що спілкування під час тренінгу дозволить запозичити певні ідеї та шляхи їх реалізації і, зокрема, нашого нового молодіжного проекту», - зазначив Телеп.

«Приємно, що вже в перший день тренінгу його учасники  висловили низку оригінальних ідей щодо розвитку громад, написання проектів, навели як позитивні так і негативні приклади у цій справі. Головне,  що кожен зрозумів, як суттєво усвідомити саму структуру  того чи іншого проекту, його логіку та стратегічну мету, зрештою, шляхи практичної реалізації задуманого в громаді», - підсумував роботу першого дня тренінгу В’ячеслав Топоров.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.  

Фото Олег Снітовський / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-