Об`єднуватись чи ні: на Львівщині провели навчальний тур сільських голів

Об`єднуватись чи ні: на Львівщині провели навчальний тур сільських голів

Децентралізація
Укрінформ
На Львівщині відбувся навчальний тур сільських голів із Жовківщини у Тростянецьку об`єднану територіальну громаду Миколаївського  району аби переконатись у перевагах та дізнатися про проблеми однієї із перших в області ОТГ, що утворилась ще у 2015 році.

Захід пройшов за ініціативи Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Навчальний візит має на меті переконати чи додатково поінформувати керівників сіл у перевагах об`єднання, хочемо, щоб ті, хто ще вагається, на власні очі побачили, як  живуть громади, котрі створили ОТГ. Одні із них були багатшими, інші – дотаційними. Проте вигоду отримали всі. Насамперед, завдяки державним субвенціям на соціальний розвиток, а також від участі у мікропроектах обласної влади. Всього за два роки селяни отримали нову якість життя – відремонтовані дороги, тротуари, освітлені вулиці, навчально-виховний комплекс для дошкільнят, оновлені школи, а головне – Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), завдяки якому відпала необхідність їздити в райцентр за довідками, паспортами та іншими документами», - зазначила радник з питань комунікації Львівського ЦРМС Дарія Зубрицька.

Учасники туру зустрілись із керівниками відділу освіти ОТГ, лікарем амбулаторії сімейної медицини Тростянця, працівниками культури, які відверто розповідали про допущені помилки, ділились досвідом і давали поради щодо кращої ефективності роботи. Зокрема, освітянин наголошував, що поряд із закупівлею інтерактивних дошок та іншого сучасного  обладнання для шкіл, потрібно вимагати вищої якості викладання, адже нерідко педагоги просто не хочуть освоювати шкільні гаджети і відмовляються від роботи із ними.

«Ми вирішили скористатися  можливостями, які відкривали ОТГ, і 5 сільських рад постановили об`єднатися. Звичайно, це була справа не проста, тому що потрібно було переконувати  людей в тому, в чому самі не мали твердої впевненості. Але ми знали, що буде державна підтримка тих громад, які об`єднаються, і ми її отримали. Аналізуючи нинішній стан у громаді, хочу сказати, що особливо виграли бідніші села. Адже прибутки і субвенційні кошти ми розподіляємо незалежно від прибутку, який приносять у загальну касу громади. Тішить в першу чергу те, що людям стає комфортніше: десь утеплили школу, десь поміняли вікна, найбільше коштів вкладаємо саме в освіту і медицину», - зазначила заступник сільського голови Тростянця Ганна Гальків.    

За її словами, громада навчилася працювати з інвесторами, а також власноруч заробляти кошти.  По селах створюються нові робочі місця, в касу надходить податок з доходів фізичних осіб, від діяльності підприємств, які є на території ОТГ, акцизний збір із заправок, орендна плата, аукціонний виторг за земельні ділянки. Торік загальний прибуток склав 44 мільйони. Вони підуть на ремонт доріг, народних домів у двох селах, реконструкцію харчоблоку в одній із шкіл, оновлення фельдшерсько-акушерських пунктів та їх обладнання.

Сільський староста села Заклад, яке входить до ОТГ, теж задоволений. За півтора мільйона на розвиток на рік у селі змогли «підлатати» дорогу, освітлити вулиці, тут облаштували дитячий та тренажерний майданчики, встановили на вулицях ковані лави. Зараз взялися до ремонту народного дому, який уже багато років простоював із прогнилим дахом та вибитими вікнами.

Читайте також: На Запоріжжі обговорили створення центрів безпеки

Подібні історії учасники навчального туру чули і в Демні, і в інших селах об’єднаної громади. Чи взяти приклад з успішних колег – вирішувати їм. Проте побачене і почуте не залишило байдужим нікого.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно   Європейським Союзом і державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує  реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Львівський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-