Кадрові тонкощі миколаївської влади: мер прийшов, губернатор пішов

Кадрові тонкощі миколаївської влади: мер прийшов, губернатор пішов

Аналітика
Укрінформ
Найгучнішими подіями останнього місяця на Миколаївщині стали передовсім владно-політичні перипетїї

Друга половина березня та початок квітня у Миколаєві виявилися надто багатими на резонансні події, які набули широкого розголосу далеко за межами обласного центру. Особливо палку дискусію викликало повернення на свою посаду міського голови Миколаєва, схвилювала людей і смерть бойового льотчика та пов'язана з цим відставка, хоч і тимчасова, голови ОДА.

ВІДСТАВЛЕНИЙ МЕР ПОВЕРНУВСЯ У СВОЄ КРІСЛО

16 березня Центральний районний суд міста Миколаєва своїм рішенням відновив на посаді міського голови Олександра Сєнкевича, якого ще 5 жовтня 2017 року депутати міської ради достроково відправили у відставку. Тоді за це рішення проголосували всі присутні – окрім однопартійців Сєнкевича з фракції «Самопоміч», які відмовилися брати участь у голосуванні. Але відставлений мер не погодився з рішенням депутатів і подався до суду відстоювати свої права.

Варто зауважити, що перше і єдине судове засідання по суті у справі Сєнкевича відбулося 28 лютого цього року, хоча позов був поданий ще у жовтні 2017-го. На наступному судовому засіданні вже було оголошено рішення. Не дивно, що у багатьох це викликало подив. Адже до того розгляд справи всіляко затягувався. Її тривалий час не призначали, потім міняли суддю і ось, нарешті, сталося.

Суддя Наталія Черенкова встановила, що, оголошуючи імпічмент обраному меру, «Миколаївська міськрада порушила права, свободи та інтереси позивача, процедуру прийняття рішення, принципи верховенства права, рівності, пропорційності, законності. Отож, позовні вимоги підлягають задоволенню».

Більше того, своїм додатковим рішенням від 2 квітня цей же суд надав можливість Сєнкевичу негайно приступити до виконання своїх повноважень. Тобто, не очікуючи розгляду апеляційної скарги, яку міськрада має право подати протягом 30 днів з дня проголошення рішення. Тож відновлений на посаді мер відразу ж зайняв своє крісло, хоча, відверто кажучи, у його повернення мало хто вірив, з огляду на обставини, за яких він був звільнений. Адже і сам Сєнкевич, і його оточення не раз натякали, що він позбувся посади, бо «так, мовляв, вирішили у Києві, адже «Самопоміч» перебуває в опозиції до чинної влади». Миколаївський політолог Федір Левченко у розмові з кореспондентом Укрінформу підтвердив, що тоді, у жовтні 2017-го, у місцеві політичні процеси дійсно втрутилися представники вищих ешелонів влади, щоби підготуватися до наступних парламентських виборів.

Тим більше, що й перспектива з перевиборами мера була малоймовірною – Верховна Рада зовсім не квапилася їх призначати. Було схоже, що усіх влаштовував той стан речей, коли обов'язки міського голови виконувала секретар міськради Тетяна Казакова, представниця БПП «Солідарність». Вона – креатура голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка, який рекомендував її на посаду секретаря. Отож багато хто був упевнений, що допоки той на посаді – ніяких виборів не буде.

Олександр Сєнкевич
Олександр Сєнкевич
Але сталося, як сталося – мер повернувся.

«Думаю, що рішення суду про негайне відновлення на посаді мера Миколаєва Олександра Сєнкевича – це результат політичних домовленостей за участю адміністрації Президента. Там вирішили, що наразі з Сєнкевичем краще співпрацювати, аніж мати в опозиції. Та й він сам, схоже, ні з ким воювати не збирається, налаштований миролюбно", – так прокоментував Укрінформу цю подію Федір Левченко.

Опосередкованим підтвердженням цього став той факт, що Казакова відмовилася подавати апеляцію на рішення суду першої інстанції про відновлення на посаді Сєнкевича. А щоб уникнути незручних запитань, пішла у відпустку. «Я б не став засуджувати Казакову у цьому рішенні, адже, наскільки я розумію, рішення суду свідчить про те, що звільнення Сєнкевича незаконне, значить її призначення – теж. Отож вона буде всіляко уникати подачі апеляції від себе», – вважає політолог Левченко.

Однак не всі налаштовані так мирно і готові "здатися без бою". Кілька днів тому депутат міськради (партія "Наш край") Владислав Єнтін виклав на своїй сторінці у Facebook інформацію про те, що він подає апеляційну скаргу на рішення  Центрального районного суду Миколаєва про відновлення Сєнкевича на посаді мера.

ЧИ ПОПЛАТИТЬСЯ ПОСАДОЮ ГОЛОВА ОДА?

Так сталося, що водночас із поверненням у владне крісло Сєнкевича, захиталося воно вже під першою особою області – головою ОДА Олексієм Савченком. На сайті Президента України навіть було зареєстровано петицію про його відставку. А вже 18 березня у Миколаєві сталася подія, яка змусила Савченка добровільно відмовитися від посади, принаймні, тимчасово.

Владислав Волошин
Владислав Волошин
Як відомо, 29-річний в.о. директора комунального підприємства "Миколаївський міжнародний аеропорт" Владислав Волошин скоїв самогубство у власній квартирі. Він вистрілив у себе з бойового пістолета. На посаді керівника Владислав пробув лише два місяці. Перед тим обіймав посаду заступника, на яку його призначив голова ОДА. Волошин – бойовий льотчик, воював у зоні АТО і звільнився з армії торік. У нього не було роботи, отож Савченко, який завжди декларував підтримку атовців, доручив йому відповідальну ділянку роботи.

Отож не дивно, що його самогубство викликало широкий резонанс не лише у Миколаєві, а й далеко за його межами. Активісти та деякі політики відразу заявили, що трагедії передував тиск із боку чиновників облдержадміністрації. У Миколаєві, і навіть у Києві, відбулися мітинги з вимогою відставки голови ОДА Олексія Савченка. Також активні миколаївці у соціальних мережах створили хештег із такою ж вимогою.

Олексій Савченко
Олексій Савченко

Цьому є пояснення. Навкруги комунального підприємства "Миколаївський міжнародний аеропорт" останнім часом дійсно не вщухали скандали. Сам аеропорт давно не працює, тож голова ОДА Олексій Савченко ще на початку своєї каденції взявся його відновити будь-якою ціною. На це в 2017 році збирали кошти всі райони області зі своїх бюджетів, відриваючи від власних нагальних проблем. Аж тут сталося непередбачуване – наприкінці минулого року директора цього підприємства Михайла Галайка піймали при спробі дати хабар у розмірі 700 тисяч гривень. І кому! Самому голові Миколаївської ОДА Олексію Савченку.

Далі – більше. Громадськості стало відомо, що 4 січня 2018 року відбувся тендер із визначення підрядника на виконання робіт з капітального ремонту будівлі аеропорту на 102 мільйони гривень. Переможцем стало київське товариство з обмеженою відповідальністю «ЄІС». Але, водночас, з'ясувалося, що до цього часу частину ремонтних робіт саме на цьому об'єкті вже виконало миколаївське підприємство ПрАТ БК "Житлопромбуд-8".

Отож на початку березня за дорученням голови Миколаївської ОДА «Миколаївський міжнародний аеропорт» скасував тендер із капітального ремонту будівлі аеровокзалу на 102 мільйони гривень і розірвав договір із його переможцем. А після смерті Волошина почалися розмови про те, що нібито Савченко тиснув на директора, щоб той підписав акти виконаних робіт на ремонт аеровокзалу без тендера. Публічно про це заявила і заступник генерального директора з розвитку КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» Аліна Коротич. «Владислав Волошин розповідав, що не погоджувався підписувати акти виконаних робіт. Адже тендера не було, його відмінили. Владислав не хотів порушувати закон, але в ОДА на нього тиснули і примушували це робити», - сказала Коротич.

Натомість, заступник голови ОДА Валентин Гайдаржи заявив, що претензій кримінального характеру до Волошина не було, як і підстав для тиску. «Ніякого порушення закону при підписанні договору з компанією, яка виграла торги на ремонт терміналу, як і при розірванні договору, не було. Після визначення переможця за системою "Прозоро" і підписання протоколів тендерним комітетом, були дотримані всі процедурні моменти. Після проведеної перевірки Держаудитслужби з'явилися підстави для розірвання підписаного договору, і саме ОДА взяла на себе відповідальність за ці дії», – сказав Гайдаржи.

За його словами, Владислав Волошин не підписував ніяких актів. «Більше того, фізично таких актів на даний момент в аеропорту немає, так як підрядники нічого не передавали ні в технагляд, ні в аеропорт. Отож розмови про будь-які тендери на десятки мільйонів гривень, за якими проводилася передоплата в період керівництва підприємством Владислава Волошина, взагалі не мають під собою абсолютно ніяких підстав», - наголосив чиновник.

Він також зазначив, що основне питання, над яким працювало останнім часом керівництво аеропорту - це сертифікація аеродрому. Волошин зі своєю командою виконав величезну роботу і вони вийшли на фінішну лінію в цьому питанні.

Але пояснення чиновника почули не всі. 29 березня відбулася сесія Миколаївської обласної ради. Вона проходила за безпрецедентних заходів безпеки - будівлю оточили близько півтисячі правоохоронців, всередину впускали лише після ретельного огляду і «за списком». А все через погрозу активістів «Національного корпусу» блокувати сесію, допоки депутати не проголосують питання про недовіру голові Миколаївської облдержадміністрації Олексію Савченку. Не обійшлося без штовханини, адже активісти намагалися потрапити до зали. Проте навіть після тривалих перемовин і обопільних звинувачень депутати обласної ради так і не проголосували за недовіру голові ОДА. Натомість, прийняли рішення заслухати його звіт у перші два тижні квітня на сесії, а вже тоді вирішувати питання про недовіру.

Та вже наступного дня, 30 березня, очільник області Олексій Савченко публічно заявив, що сам попросив Президента України відсторонити його від посади на час розслідування справи загибелі в.о. керівника миколаївського аеропорту Владислава Волошина.

Політолог Левченко однак вважає, що і до смерті Волошина крісло під губернатором уже хиталося з різних причин. А постріл директора аеропорту міг стати тією останньою краплею, яка таки змусила Савченка піти з посади. Але наразі, на його думку, все змінилося. Жодна інша політсила, окрім БПП, представником якої і є Савченко, не готова брати на себе відповідальності за стан речей у регіоні. «Савченка у відставку не відправлять. Я в цьому абсолютно переконаний. Наразі у вищих ешелонах влади думають, як його повернути на посаду, знявши обвинувачення у тиску на Волошина. Та й на мою особисту думку, розмови про тиск дуже перебільшені», - сказав політолог.

ФАТАЛЬНИЙ ПОСТРІЛ БОЙОВОГО ЛЬОТЧИКА

А тим часом з'явилися нові деталі самогубства Волошина.

Приятель Владислава, відомий журналіст Юрій Бутусов, який особисто допоміг отримати загиблому роботу в Миколаєві, вважає, що смерть колишнього військового льотчика, сталася не через депресію - це був усвідомлений вибір. Поліція ж наразі розслідує 5 версій трагедії, чотири з яких - самогубство і одна - нещасний випадок при поводженні зі зброєю. За словами начальника ГУ Нацполіції у Миколаївській області Юрія Мороза, під час перевірки версії про причини самогубства через проблеми в аеропорту і тиску на Волошина з боку керівництва області, був допитаний голова Миколаївської обласної державної адміністрації та його заступник.

«Голова ОДА повідомив, що мав з Волошиним тільки робочі відносини, ніяких погроз, примусів до підписання документів не було», – заявив Мороз. Він також зауважив, що, за словами дружини Волошина (з якою, як виявилося, загиблий був розлучений, хоч і проживав з нею в одному помешканні), на початку березня Олексій Савченко пообіцяв Владиславу після вирішення питання з сертифікатами аеропорту посприяти в отриманні власного житла. «Вивчаючи матеріали кримінального провадження, я, наразі, не бачу підстав, які могли б говорити про те, що Влад зробив цей трагічний вчинок саме під тиском», – сказав керівник Нацполіції.

Водночас, він розкрив і деякі інші деталі з життя льотчика. З'ясувалося, що ще влітку 2016 року Владислав Волошин заявляв близьким, що має намір застрелитися, але тоді, завдяки товаришу і дружині, трагедії вдалося запобігти. За словами керівника поліції, психолог військової частини, в якій служив Владислав, також засвідчила, що після служби в зоні АТО він потребував психологічної допомоги, але постійно від неї відмовлявся.

Проте наразі слідство триває, правоохоронці запевняють, що продовжують аналізувати всі можливі факти, які б пояснили це самогубство молодого чоловіка.

А поки що 12 квітня пройшла чергова сесія обласної ради, на якій, за логікою речей, мав відбутися звіт голови ОДА, як активістам раніше обіцяли депутати. Проте ні звіту, ні самих активістів цього разу на сесії не було. Голова облради Вікторія Москаленко заявила з цього приводу наступне: «Наразі триває процес підготовки звіту голови облдержадміністрації. Але на даний момент глава ОДА Олексій Савченко відсутній з особистих, поважних причин і перебуває поза межами області, що унеможливлює остаточне узгодження звіту». Присутні з нею мовчки погодилися. Представників громадськості у залі не було, а депутатів, схоже, цікавило дещо інше – вони намагалися внести в порядок денний питання про переформатування керівництва облради. Тобто, переобрання голови, заступників та голів постійних депутатських комісій. Щоправда, більшості з них вистачило здорового глузду не розглядати ці питання без підготовки. Отож кадрові вакханалії на Миколаївщині не завершено. Далі буде…

Алла Мірошниченко, Миколаїв

Фото: НикВести

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-