Зубко: 130 районів ще не створили жодної тергромади

Зубко: 130 районів ще не створили жодної тергромади

Децентралізація
Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко розраховує, що ті 130 районів, у яких досі не створено жодної тергромади, утворять ОТГ незабаром.

Про це він сказав на селекторній нараді щодо пріоритетних проектів 2018 року та завдань для ОДА, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наголошую, що 130 районів на сьогодні не утворили жодної об'єднаної територіальної громади. Це означає, що на території районів практично ми не можемо побачити, яким чином змінюється життя, його якість; це означає, що є дискримінація українців, які вже проживають в об'єднаних територіальних громадах, і які досі залишаються з обмеженими фінансовими ресурсами, з обмеженими можливостями впливу на свій розвиток, а також з обмеженими можливостями практично планувати своє життя та визначати стратегію розвитку", - сказав Зубко.

За його словами, є області, в яких залишилося лише по одному району без ОТГ. Йдеться про Житомирщину, Дніпропетровщину, Тернопільщину, Чернігівщину та Чернівецьку область. Найгірший стан справ щодо утворення ОТГ у Київській, Кіровоградській та Одеській областях.

Читайте також: Зубко назвав області, що лідирують за темпами приросту надходжень до бюджетів

Віце-прем'єр наголосив, що у багатьох районах досі не переглянули і не затвердили перспективі плани, за винятком Чернігівської області. Саме від цього залежить формування освітнього простору, реформування первинної ланки медичної допомоги, адміністративних, соціальних послуг, безпекових функцій.

"Наголошую, це дуже важливо для того, щоб у подальшому формувати майбутню інфраструктуру на багато років уперед", - підкреслив урядовець.

Водночас, за даними Зубка, процес об'єднання у жодному разі не є примусовим, це має відбуватися добровільно.

"Але я хотів би, щоб усі ми створювали умови, аби цей процес відбувався активніше", - додав він.

Зубко нагадав про те, що Мінрегіон спільно з обласними державними адміністраціями та Центрами розвитку місцевого самоврядування визначив потенційні перспективні центри спроможних громад. Урядовець дуже розраховує на те, що ті 130 районів, де немає ОТГ, таки утворять їх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-