Дніпровська вода у 61-й раз пішла Північно-Кримським каналом

Дніпровська вода у 61-й раз пішла Північно-Кримським каналом

Укрінформ
На Херсонщині у місті Таврійськ відбувся 61-й пуск дніпровської води у Північно-Кримський канал.

Про це повідомило управління Північно-Кримського каналу.

"6 квітня 2018 року в 61-й раз відкрилися затвори головної споруди (Північно-Кримського каналу - ред.). Вітаємо з цією подією колектив управління Північно-Кримського каналу, який доклав знань, умінь і зусиль для того, щоб черговий поливний сезон вступив у свої права", - йдеться у повідомленні.

Наразі кожної секунди 5 кубометрів дніпровської води подаються у русло Північно-Кримського каналу. Через тиждень обсяг подачі води в канал становитиме 35 кубометрів на секунду, і вона досягне кордону Херсонської області з АР Крим.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині на 91-му кілометрі Північно-Кримського каналу, поблизу адміністративного кордону області з Кримом, Державним агентством водних ресурсів України у травні 2014 року було споруджено тимчасову дамбу, яка стала водомірним порогом для обліку кількості дніпровської води, що поставляється каналом. Вказана дамба забезпечила безперебійну подачу води Північно-Кримським каналом на потреби рисосіючих підприємств Каланчацького району.

У 2015 році на 107-му кілометрі каналу поблизу адмінкордону з Кримом було розпочато будівництво постійної стаціонарної капітальної дамби і в 2017 році зведено бетонну греблю цієї гідротехнічної споруди. Стаціонарна капітальна дамба забезпечить збільшення на Херсонщині площі зрошуваних земель на 7 тис. гектарів, подальший розвиток в регіоні рисосіяння, а також заводнення низки висохлих водойм для потреб риборозведення.

Читайте також: В Одесі на деревах “розцвіли” писанки

Північно-Кримський канал є найбільшою в Європі гідротехнічною спорудою. Головне призначення цього каналу, задля чого його і було збудовано – транспортування води для зрошування та водозабезпечення Херсонщини і Криму. Проте вже кілька років дніпровська вода на півострів не надходить. За окупаційної влади Криму некваліфіковані працівники зруйнували розташовані на півострові споруди Північно-Кримського каналу. До того ж, Крим не розрахувався за вже подану на його потреби воду. Водопотреба Криму на 85% забезпечувалася з Північно-Кримського каналу. Від Північно-Кримського каналу протягом останніх років зрошувалося понад 460 тис. га сільгоспугідь, з них майже 102 тис. га – у Херсонській області, і близько 360 тис. га - у Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-