Омелян оглянув потенційні місця для аеропорту на Закарпатті

Омелян оглянув потенційні місця для аеропорту на Закарпатті

Укрінформ
Міністерство інфраструктури України планує запустити повноцінне авіасполучення із Закарпаттям цього року.

Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян в ході робочої поїздки до Закарпатської області, інформує прес-служба відомства.

«Цього року ми повинні запустити повноцінне авіасполучення із Закарпаттям. Це - доручення Президента України... У першу чергу, ми робимо ставку на аеропорт в м. Ужгород для того, щоб це доручення було виконано в цьому році. Залишились деякі формальності на рівні українсько-словацьких відносин. Ми повинні завершити ці процедури в першому півріччі і я сподіваюсь, ми зможемо змонтувати необхідне авіаційне обладнання для повноцінного авіасполучення теж в цьому році», - заявив очільник міністерства.

Омелян зазначив, що покладає сподівання на підтримку парламенту і уряду щодо виділення додаткового фінансування на розбудову українських летовищ.

«Я покладаю величезні сподівання, що парламент і Уряд підтримають нашу ініціативу про виділення додаткового фінансування на розбудову українських летовищ. Ми розраховуємо, що це буде мінімум 4-річна програма в обсязі 10 млрд грн. щороку, щоб ми могли кожного року будувати по 5 -6 злітних смуг, а далі - будівництво терміналів, обслуговування пасажирів, запуск роботи аеропорту вже буде на відповідальності місцевих органів влади і в рамках державно-приватного партнерства. Я вважаю, це правильний підхід, так функціонують багато летовищ світу, особливо регіональних, і це перспектива для України», - сказав він.

За словами урядовця, регіональні аеропорти також розглядаються авіакомпаніями лоукост сегменту в якості перспективних напрямків для здійснення польотів.

«Цього року заходить найбільший, найдешевший лоукост перевізник - Ryanair, і вони готові розширити географію польотів і літати з регіональних аеропортів. Ми повинні бути готові. На Закарпатті потрібно ще одне окреме летовище. Я сподіваюсь, що у разі затвердження цієї програми наступного року ми зможемо перейти до проектування та фізичних робіт», - наголосив міністр.

Омелян наголосив, що аеропорт Ужгорода повинен бути готовий до зимової навігації 2018-2019 років.

«Ми останні декілька днів працювали з Державіаслужбою та Украерорухом, а також з областю, для того, щоб обстежити всі потенційні місця, які пристосовані для авіаційного сполучення. Ми пропонуємо наступний алгоритм. У квітні відбудеться візит очільника Державіаслужби України і керівництва Міністерства інфраструктури України до Словаччини з метою відпрацювання двосторонньої угоди на рівні Державіаслужби, а також, у разі потреби, між урядами обох країн щодо врегулювання питання заходу літаків на посадку на летовище Ужгорода. Друге питання - Украерорух зараз докладає всіх зусиль, щоб забезпечити необхідне навігаційне обладнання даного летовища у шестимісячний термін. І ми виходимо з того, що аеропорт Ужгорода повинен бути готовий до зимової навігації 2018-2019 років, тобто, з осені цього року. І тут дуже важливо, щоб була сформована надійна, ефективна команда аеропорту. Бо якість авіаційного сполучення, ціна, кількість маршрутів - це переговори керівництва аеропорту з авіакомпанією. Ми сподіваємося на добру синергію керівництва області і якісну роботу з боку летовища», - заявив Омелян.

Також міністр додав, що в ході робочої поїздки відвідав потенційні місця, де може бути розташований новий аеропорт

«Це може бути Хуст або Мукачево», - сказав він.

Читайте також: Аеропорт "Ужгород" має запрацювати до зими - Омелян

Директор Державного підприємства обслуговування повітряного руху «Украерорух» Дмитро Бабейчук зазначив, що процес сертифікації буде коштувати понад 50 тисяч євро.

Голова Державіаслужби Олександр Більчук наголосив, що Державіаслужба гарантує повну підтримку аеропорту Ужгороду у відновленні його повноцінної роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-