На Миколаївщині підприємець не помітив, як його “хакнули” на 200 тисяч

На Миколаївщині підприємець не помітив, як його “хакнули” на 200 тисяч

Фото
Укрінформ
На Миколаївщині 28-річний житель області за допомогою шкідливого програмного забезпечення втрутився у роботу мобільного терміналу і ошукав місцевого підприємця на 200 тисяч гривень. 

Про це інформує Департамент кіберполіції Національної поліції України.

“28-річний мешканець Миколаївської області за допомогою шкідливого програмного забезпечення втрутився в роботу програмного комплексу з поповнення рахунків мобільних телефонів. Таким чином йому вдалося ошукати місцевого підприємця на 200 тисяч гривень. Про нестачу коштів підприємець навіть не знав, поки на це йому не вказали поліцейські”, - йдеться у повідомленні.

Працівники кіберполіції встановили, що у програмному забезпеченні несанкціоновано була встановлена та налаштована програма для отримання прихованого віддаленого доступу до комп’ютера потерпілого. Тобто, на комп’ютер підприємця був незаконно встановлений спеціально зконфігурований "білд" програми, що мав специфічні налаштування із зазначенням електронної пошти правопорушника («Яндекс.ру»), на яку надходив логін та пароль для з’єднання. 

Чоловік для конспірації своєї злочинної діяльності шахрайським шляхом встановив пароль до wi-fi точки доступу іншої особи та за допомогою чужого доступу здійснював вихід до Інтернету та авторизацію у особистому кабінеті потерпілого.

Таким чином, впродовж місяця правопорушник здійснив поповнення 34 рахунків мобільних телефонів, кошти з яких в подальшому були виведені на картковий рахунок за допомогою платіжної системи «EasyPay» та «Global Money».

Зазначається, що за місцем проживання зловмисника поліцейські провели обшук, за результатами якого було вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, флеш-накопичувачі та банківські картки. Окрім того, було вилучено чорнові записи та інші речові докази протиправної діяльності чоловіка.

Читайте також: У США хакери вкрали дані п'яти мільйонів банківських карток

Наразі вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 (крадіжка), ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України.

Санкції цих статей передбачають до шести років ув’язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-