У Дніпрі презентували пілотний проект цілодобового нагляду за затриманими

У Дніпрі презентували пілотний проект цілодобового нагляду за затриманими

Фото
Укрінформ
В ізоляторі тимчасового тримання міста Дніпра презентовано перший в Україні пілотний проект системи забезпечення прав затриманих.

Відтепер в ізоляторі працюватиме система, яка фіксує дії щодо затриманих під час їхнього перебування в поліції. 

Спеціально навчені інспектори з прав людини опитуватимуть затриманих, вестиметься електронне документування та цілодобове відеоспостереження. Така процедура забезпечує захищеність як затриманих, так і поліцейських, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Дніпрі поліцейські запровадили нову систему для забезпечення прав затриманих/ Фото Миколи М'якшикова

«Увесь процес знаходження людини під наглядом Національної поліції повинен відстежуватися і проходити через систему забезпечення прав затриманих. Це дасть можливість контролювати дотримання процесуальних норм, а людям бути впевненими, що ні за яких обставин співробітники правоохоронних органів не перевищать свої повноваження», - сказав під час презентації заступник голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв.

За словами директора програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» представника Міжнародного фонду «Відродження», що виступив співучасником проекту, Романа Романова, головний принцип системи - забезпечення прав затриманого. «Інспектори з прав людини будуть контролювати, щоб родичів вчасно сповіщали про затримання, щоб затриманому було надано правову, при необхідності, медичну допомогу й за дотриманням інших прав», - зазначив він.

Читайте також: Справа "Мультика": смерть у миколаївському СІЗО не була насильницькою – прокуратура

Система забезпечення прав затриманих буде впроваджуватись в усіх ізоляторах тимчасового тримання та поліцейських відділках України. На думку глави Європейського комітету з питань запобігання катуванням Миколи Гнатовського, це одна з необхідних умов справедливого правосуддя.

У заході взяли участь керівництво Нацполіції та ГУНП в Дніпропетровській області, співучасники проекту - представники Міжнародного фонду «Відродження», ГО «Експертний центр з прав людини», Української фундації правової допомоги, а також міжнародні партнери Нацполіції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-