У порядку денному Закарпатської облради знову немає плану створення ОТГ - експерт

У порядку денному Закарпатської облради знову немає плану створення ОТГ - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Закарпатська область залишається єдиною в Україні, яка не прийняла Перспективний план створення спроможних територіальних громад. 

На завтрашньому засіданні облради депутати його знову не розглядатимуть, хоча влада обіцяла приступити до розгляду плану відразу після форуму з децентралізації в області, який відбувся місяць тому.

Як зрушити с місця реформу, яку гальмує облдержадміністрація? Це актуальне для регіону питання розглядалося 28 березня під час круглого столу, організованого за ініціативи Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Закарпатська область залишається єдиною в Україні, яка не прийняла Перспективний план створення спроможних територіальних громад, - сказав Іван Дем'янчук, директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування. - Завтра, 29 березня, маємо чергову сесію Закарпатської облради, де в заявлений порядок денний знову не вноситься на розгляд питання по перспективному плану об'єднання ОТГ в області, попри обіцянки першого заступника голови Закарпатської ОДА Віктора Мікуліна, які він дав усім учасникам децентралізаційного форуму на Закарпатті в минулому місяці. Через це процес створення ОТГ в області проходить дуже важко, громади регіону не можуть приєднуватися до існуючих ОТГ, не можуть подавати заявки на фазу впровадження напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою», немає загального бачення розвитку Закарпатської області”, - каже Дем’янчук. 

Він нагадав, що на нараді 9 лютого віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко поставив чіткі дедлайни для обладміністрацій: до 1 березня надати висновки громадам, які подали документи на об'єднання, та до 1 квітня внести на розгляд перспективні плани.

“На Закарпатті не зробили ні першого, ні другого. Відтак, на вибори до ОТГ, що пройдуть по країні 29 квітня, на Закарпатті немає жодної громади”, - акцентує Дем'янчук. 

На цей час в ОДА за різними термінами давності лежать документи 5-ти потенційних громад, яким не дають висновків на об'єднання. 

Ці факти водночас слугують відповідними меседжами для центрального керівництва, що одна із головних реформ, яка нормально проходить по всій країні, гальмується на Закарпатті. 

Як повідомив Дем'янчук, наразі на Закарпатті активно пішов рух знизу до об'єднання громад — представники ЦРМС щодня отримують запрошення на місця, де просять пояснити суть реформи, етапи об'єднання, порахувати ризики та можливості. 

“Мова про Велику Добронь, Білки — там є бажання пройти етапи об'єднання до надання висновків уже зараз, аби до осені встигнути на вибори, - каже Дем'янчук. - Також є цілий ряд громад, які хочуть приєднатися до вже утворених ОТГ — адже живуть поряд і бачать усі ті позитивні зміни, які відбуваються з селами, що увійшли до ОТГ”. 

Про втрачені можливості Закарпаття у ході реформи децентралізації розповів під час круглого столу регіональний представник Всеукраїнської асоціації міст на Закарпатті Олег Лукша.

“За рахунок державної субвенції на розвиток інфраструктури об'єднаних територіальних громад у 2016 році уряд виділив 1 млрд грн, із яких Хмельниччина (22 ОТГ) отримала 216 млн грн, Тернопільщина (26 ОТГ) – 141 млн грн, а Закарпаття (2 ОТГ) лише 15 млн грн. У 2017 році Хмельниччина мала 167 млн грн, Тернопільщина – 115 млн грн, а Закарпаття – знову 15 млн грн. У 2018 році заплановано виділення 1,9 млрд грн. Закарпаття ж отримає із цієї суми лише 16 млн грн. Навіть для 10 новоутворених сільських і селищних ОТГ можна було очікувати сумарну субвенцію на розвиток інфраструктури близько 100-120 млн грн”, - каже Лукша. 

Крім усього, наголосив він, Закарпаття також втрачає імідж. 

“Це регіон, який територіально найближчий до Європи і мав би бути показовим в проведенні реформи європейського зразка, а в той же час ми маємо останні позиції”, - каже Лукша.

Під час круглого столу його учасники дійшли висновків, що ситуацію з гальмуванням реформи на Закарпатті може вирішити центральна влада та більша активність громад на місцях.

Про це, зокрема, говорив регіональний представник Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Михайло Лаба.

“Є інформація про те, що Президенту, Прем'єр-міністру та Голові Верховної Ради України направлені звернення від представників 5 ОТГ Закарпаття, які чекають висновків від Закарпатської ОДА щодо свого об'єднання, - сказав Лаба. - Також, щоб виправити дану ситуацію, народні депутати України Роберт Горват, Валерій Лунченко та Василь Петьовка, які представляють в парламенті Закарпатську область, офіційно звернулися до Президента, Прем’єр-міністра  та голови Закарпатської ОДА, голови Закарпатської обласної ради із проханням забезпечити єдність державної політики щодо формування територій громад. 

Крім того, Лаба відзначив також доволі слабку позицію громадських організацій Закарпаття в цьому питанні, за його словами, “ГО на Закарпатті слабо реагують на проблему, в той час як область не отримує можливого держфінансування”.

За підсумками сьогоднішнього круглого столу, представники Всеукраїнських асоціацій міст та сіл, відповідно, наголосили, що зі свого боку також направлять звернення до центральних органів влади — з тим, аби ініціювати прискорення процесу децентралізації на Закарпатті. 

Читайте також: Як отримати міжнародну техдопомогу навчали представників ОТГ Миколаївщини

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото Сергій Гудак / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-