Як отримати міжнародну техдопомогу навчали представників ОТГ Миколаївщини

Як отримати міжнародну техдопомогу навчали представників ОТГ Миколаївщини

Децентралізація
Укрінформ
ОТГ Миколаївщини наразі дуже важливо освоїти європейські підходи до проектного менеджменту, зокрема, вміти правильно написати проект на отримання міжнародної технічної допомоги.

Саме ці питання і стали темою розгляду у школі повного проектного циклу «П’ять кроків до мети», організованого Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми проводимо першу сесію школи повного проектного циклу «П’ять кроків до мети». Моє завдання - навчити представників громад правильно готувати проекти на отримання саме міжнародної технічної допомоги та допомогти їм освоїти європейські підходи до проектного менеджменту. Тобто, дати концептуальне розуміння того, що повинен містити в собі проект, з яких частин складатися, яким критеріям відповідати, щоб реально отримати допомогу від міжнародних донорів», - розповідає радник з питань регіонального розвитку Миколаївського ЦРМС Микола Дурман.

За його словами, на захід запрошені як ті представники громад, що вже мають досвід написання проектів, так і люди таких навиків. Але навіть ті, хто вже здобули певний досвід, який грунтується на державних інфраструктурних проектах або на проектах Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), мають розуміти певні відмінності.

«Наші бюджетні проекти дещо відрізняються від тих, які потрібно готувати для міжнародних донорів. Наприклад, жоден з наших проектів не вимагає логіко-структурної матриці - короткої вижимки, з якої видно цілі проекту, хто і як його буде виконувати, який бюджет, результати і таке інше», - пояснює експерт.

Міжнародна технічна допомога приходить в Україну або періодично, з якимись конкретними проектами, або вона є постійно діючою. Але в будь-якому разі громада зарані має бути готовою до участі в проектах. Бо, як правило, конкурс на ту чи іншу допомогу оголошується приблизно за два місяці, але практика свідчить, що за цей час гарного проекту не напишеш. Отож у громад вже мають бути так звані домашні заготовки, щоб потім лише відкоригувати ті чи інші моменти і адаптувати документ до умов того чи іншого донора.

«Моє завдання - показати представникам громад, як правильно готувати ці проекти, дати поштовх до окреслення ними проблем та ідей, які вони мають, і щоб вони вже зараз почали над ними працювати. Бо дуже часто те, що вони пишуть в цілях, завданнях та результатах проекту не відповідає тому, що вимагають міжнародні донори. Наприклад, проект називається «Реконструкція мостопереходу». Питання: для чого вам це? Відповідь: щоб люди могли перебиратися на інший бік річки, перевозити товари, продавати там свою городину, вирішувати соціально-побутові проблеми тощо. Тоді цей  проект має називатися «Підвищення якості життя в сільській місцевості, шляхом реконструкції мосту». Тобто люди мають бути на першому місці. Отож метою проекту має бути якраз підвищення економічної спроможності та якості життя людей, а реконструкція мосту – це лише засіб», - зазначає Дурман.

Він також каже, що слухачі школи після теоретичної частини отримають домашнє завдання. Вони повинні будуть самостійно у своїх громадах написати відповідні проекти для отримання міжнародної допомоги. Під час наступної зустрічі ці проекти будуть розглянуті, проаналізовані на предмет сильних та слабких сторін і отримають відповідні рекомендації.

Читайте також: В ОТГ на Сумщині відкрили найбільш енергоефективну адмінбудівлю

Крім того слухачі школи отримають практичні навики щодо пошуків інформації про конкурси та гранти, які оголошують міжнародні донори. Адже важливо не лише мати заготовку проекту, а й не пропустити моменти оголошення конкурсів для подачі заявок.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Алла Мірошниченко / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-