У ГПУ підтвердили: знайдена на Житомирщині техніка не є військовою

У ГПУ підтвердили: знайдена на Житомирщині техніка не є військовою

Укрінформ
Виявлена у Новоград-Волинському районі Житомирської області військова техніка, яка продавалася через інтернет, не є військовою і раніше була продана як надлишкове майно.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook речник Генпрокуратури Андрій Лисенко.

"Передчасно оприлюднене ЗМІ твердження, що ця техніка є військовою, не відповідає дійсності. Насправді техніка, про яку йдеться, не є бойовою і взагалі не є військовою. Серед вказаної техніки 196 одиниць демілітаризованої, з яких 93 – автомобілі та тягачі, 98 – причепи, кунги та цистерни, 4 одиниці БТР та 1 - БРДМ. На вилучену техніку в ході досудового розслідування судом накладено арешт", - зазначив він.

Лисенко поінформував, що 196 одиниць техніки було виявлено під час проведення обшуків у рамках розслідування кримінальної справи щодо крадіжки нафтопродуктів із нафтопроводу «Дружба». У цьому зв'язку Слідче управління Національної поліції в Житомирській області розпочало кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.191 ККУ.

Наразі слідство перебуває на початковій стадії. На 17 одиниць техніки вже здобуто документи, договори, які підтверджують законність їх відчуження через уповноважені державні підприємства упродовж 2013-2016 років. Ця техніка реалізовувалася як надлишкове майно, і цим займалися уповноважені підприємства, пояснив речник ГПУ.

Лисенко зазначив, що реалізація надлишкової чи такої, що вислужила терміни експлуатації, транспортної техніки із ЗСУ чи інших військових формувань передбачена чинним законодавством, оскільки реалізується техніка, яку економічно невигідно відновлювати.

У ході огляду окремих одиниць вилученої техніки було встановлено ознаки знищення номерів вузлів та агрегатів, у зв’язку з чим для їх відновлення та ідентифікації призначено криміналістичну експертизу.

"Проведеними оглядами встановлено, що близько 30% техніки, а саме 72 одиниці, реалізовувалися Управлінням обліку надлишкового військового майна ЗСУ комерційним структурам через уповноважене державне підприємство. Наразі тривають слідчі дії, направлені на отримання документів, які мають підтвердити походження цієї техніки.

У власника вказаної техніки, ким є приватний підприємець, вже вилучено договори, довіреності та інші документи щодо купівлі-продажу, з яких можна зробити висновок, що придбання відбувалося упродовж останніх 6 - 8 років. Як вважає слідство, на даний час немає підстав для затримання власника", - написав Лисенко.

Він додав, що наразі немає інформації, що виявлені окремі одиниці техніки були завезені із зони АТО.

Читайте також: Знайдена на Житомирщині військова техніка не значиться на балансі ВСУ - Бірюков

Водночас слідчі Нацполіції у Житомирській області перевіряють обгрунтованість списання техніки, визначення її оціночної вартості та дотримання порядку її реалізації. У разі доведення придбання її у незаконний спосіб техніку може бути конфісковано в дохід держави.

Раніше відділ комунікацій ГУ Нацполіції у Житомирській області повідомив, що у Новоград-Волинському районі під час розслідування обставин пошкодження магістрального нафтопроводу правоохоронці викрили  схему розкрадання спецтехніки та транспортних засобів, які продавалися через інтернет.Серед виявленої техніки - БТРи, БМП, ЗІЛи, УРАЛи, ГАЗ, кунги,  причепи, автоцистерни, автовишки, тягачі з лебідками та інша техніка, у т.ч. для транспортування людей по суходолу і на воді. Також було вилучено значну кількість запчастин до неї, акумуляторні батареї, шини та інше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-