В Одесі представників тергромад вчили надавати публічні послуги населенню

В Одесі представників тергромад вчили надавати публічні послуги населенню

Децентралізація
Укрінформ
В Одесі секретарі виконкомів рад, старости і держреєстратори 25 тергромад пройшли тренінг з реєстрації бізнесу та об'єктів нерухомості, актів цивільного стану, надання нотаріальних та інших послуг населенню.

Захід пройшов за ініціативи Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мета заходу, який уперше проводиться для вас як посадовців новоутворених органів місцевого самоврядування - підвищення рівня професійної компетенції та поліпшення якості обслуговування мешканців об’єднаних територіальних громад у сфері надання публічних послуг. Сьогодні є змога не лише отримати роз’яснення від фахівців облуправління юстиції, як виконувати, згідно з чинним законодавством, низку нових повноважень в адміністративній та публічній сферах, а й задати доповідачам та практикуючим нотаріусам актуальні запитання", - зазначила керівник Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Юлія Молодожен.

Децентралізація Одеса / Фото: Укрінформ

Зі свого боку, головний спеціаліст відділу взаємодії з суб'єктами державної реєстрації облуправління юстиції в Одеській області Дмитро Кліменко докладно розповів про зміну підходів до надання публічних послуг.

Читайте також: Робота у тергромадах: у Чернігові на ярмарку вакансій було понад 80 позицій у 12 ОТГ

"Завдяки утворенню нових органів самоврядування мешканцям населених пунктів більше немає потреби відвідувати райцентри, як було досі, для державної реєстрації бізнес-структур, отримання довідок відповідного формату, посвідчення довіреностей, реєстрації заповітів і спадкових договорів у Спадковому реєстрі тощо. Здійснюючи ці та низку інших повноважень, секретарі виконкомів і старости у селах, де ліквідовано сільські ради зобов'язані так налагодити роботу, щоб громадяни відчули: передача повноважень від державних органів органам місцевого самоврядування, наблизила публічні послуги і забезпечує компетентне їх виконання", - наголосив Кліменко.

Як зауважила завідувач сектору державної реєстрації нормативно-правових актів облуправління юстиції Надія Швець, новим органам самоврядування важливо не лише забезпечувати високу якість адмінпослуг для населення, а й сприяти підвищенню рівня правосвідомості та спроможності громадян захищати свої права.

"2018 рік визначено в Україні роком реалізації всеукраїнського проекту "Я маю право!", гаслом якого є: знаю, дію, захищаю", - акцентувала Швець.

З докладними роз'ясненнями специфіки застосування нормативних актів, передусім вимог Цивільного кодексу України, а також виконання повноважень старости у виконавчих органах ради ОТГ перед учасниками семінару-тренінгу виступили завідувач 3-ї Одеської державної нотаріальної контори Олена Савицька, радник з питань децентралізації Одеського ЦРМС Оксана Гуненкова, головний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану облуправління юстиції Іванна Люба та інші експерти.

Організатори семінару-тренінгу відповіли на низку запитань посадовців органів місцевого самоврядування, зокрема, старости Великомар'янівки Маразліївської ОТГ Ірини Шестакової та інших учасників заходу, пов'язаних з методологічною та інституційної підтримкою при виконанні повноважень.

На деякі з запитань сільських урядовців, пов'язані зі змінами у чинному законодавстві, організатори тренінгу пообіцяли дати докладні роз'яснення в онлайн розділі "Відповіді на актуальні запитання" офіційного сайту облуправління юстиції Одеської області. Це дозволить уникнути порушень і недоліків при наданні посадовцями публічних послуг мешканцям ОТГ.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-