Клімкін закликає силовиків пильнувати Закарпаття, аби уникнути провокацій РФ

Клімкін закликає силовиків пильнувати Закарпаття, аби уникнути провокацій РФ

Укрінформ
Міністр закордонних справ Павло Клімкін звернувся до керівників МВС і СБУ з проханням пильнувати ситуацію на Закарпатті з метою уникнення можливих провокацій із боку Росії.

Про це він заявив на брифінгу у п'ятницю, 16 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я попросив і міністра внутрішніх справ, і керівника Служби безпеки пильнувати за ситуацією, яка зараз є (у Закарпатті - Ред.), оскільки Росія намагається посварити нас з Угорщиною та іншими країнами, Польщею наприклад. І ми за визначенням не маємо права цього допустити, але ми маємо турбуватися про нашу угорську громаду, і ми будемо це робити надалі»,- сказав Клімкін.

Коментуючи заяву міністра закордонних справ Угорщини щодо того, що на Закарпатті вже запроваджено місію ОБСЄ, Клімкін зауважив, що зміст і форма заяв, з якими іноді виступають угорські колеги, «по-перше, не відповідає жодній дійсності, а по-друге, є емоціями у зовсім іншому контексті».

Він зазначив, що в Україні працює Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яка має мандат на всю територію країни. За його словами, якщо місія вважатиме за потрібне просто шляхом моніторингу спостерігати за ситуацією на Закарпатті, вона може це робити.

«Але ніякої постійної присутності і занепокоєння щодо постійної присутності (місії ОБСЄ на Закарпатті - ред.) не може бути»,- наголосив Клімкін.

У цьому контексті він нагадав, що перший терористичний акт на Закарпатті був здійснений польськими праворадикалами під керівництвом російських спецслужб, а в другому випадку організатор теракту прибув з Придністров'я, яке перебуває під контролем ФСБ, і сховався там.

«Я колись сумно пожартував: якщо ми створюємо якусь місію для боротьби з провокаціями ФСБ, тоді це якось можна обговорювати, але ніяка інша місія там (на Закарпатті - Ред.) за визначенням не потрібна»,- резюмував Клімкін.

Читайте також: Захід має можливість посилити санкції проти РФ - Фрід

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що генеральний секретар ОБСЄ і верховний комісар з прав людини позитивно відреагували на прохання надіслати моніторингову місію ОБСЄ у регіон у зв'язку з нападами на Товариство угорців Закарпаття і направили у регіон 12 спостерігачів ОБСЄ.

Водночас в Закарпатській обласній держадміністрації повідомили, що до них не надходило пропозицій про відкриття офісу місії ОБСЄ, а найближчий офіс місії розташований в Івано-Франківську.

7 березня Товариство угорців Закарпаття, на офіс якого було скоєно два напади, закликало розгорнути в області постійну місію ОБСЄ.

Водночас у МЗС України зазначили, що не бачать підстав для направлення спостерігачів у регіон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-