Медична реформа формує нову якість охорони здоров'я жителів Одещини

Медична реформа формує нову якість охорони здоров'я жителів Одещини

Децентралізація
Укрінформ
Медично-профілактичні заклади Одещини одними з перших в Україні розпочали покрокове реформування системи охорони здоров'я, успішно реалізуючи пілотний проект телемедицини, розбудовуючи Центр нефрології та гемодіалізу, інші структури в рамках обласної програми "Доступна медицина".

Про пріоритети децентралізації в Одеській області у 2018 році, зокрема, в реалізації медичної реформи, йшла сьогодні фахова розмова з очільником обласного департаменту охорони здоров'я В'ячеславом Полясним в офісі Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мету схваленої обласною радою програми "Доступна медицина" вбачаємо в тому, щоб будь-який житель області, незалежно від місця проживання, міг отримати якісну медичну допомогу. Тому почали з формування бази на первинному рівні - максимально швидкими темпами забезпечуємо медиків у сільській місцевості діагностичними комплектами з сучасними каналами зв'язку. Зокрема, у рамках пілотного проекту "Сільська медицина 2.0" вже оснастили медичних працівників 30 ФАПів Окнянського району такими комплектами, які називаємо мобільними "полікніками". На районному рівні - створили телемедичний центр, куди можна в режимі онлайн передавати інформацію, в тому числі візуальну, чи порадитися з фахівцем обласної установи", - зазначив Полясний.

У валізах лікаря чи фельдшера, з якими вони приїжджають на виклик до хворого в будь-яке село, наявні не лише електронні термометр чи пульсоксіметр, а й електрокардіограф та інша діагностична апаратура. Кожна з таких сучасних "мобільних поліклінік", включно з 3G-модулями, обходиться обласному бюджету в 42 тисячі гривень, зауважив очільник облуправління охорони здоров'я.

Читайте також: Фахівці на Буковині навчають колег з інших регіонів писати план розвитку ОТГ

За словами Полясного, протягом 2018-2019 років намічено придбати півтисячі таких діагностичних комплектів з сучасними каналами зв'язку для місцевих ФАПів.

І це лише невеличка частина обласної програми "Доступна медицина", уточнив Полясний, а на реалізацію всіх заходів в облбюджеті-2018 передбачено 170 мільйонів гривень.

"Крім того, передбачено централізоване фінансування в обсягу 240 мільйонів гривень. Адже створили й оснащуємо апаратурою Реперфузійний центр для надання невідкладної допомоги людям з інфарктами, Єдиний центр соціально небезпечних хвороб для боротьби з ВІЛ та туберкульозом, який запозичить принципи роботи подібних закладів в Євросоюзі. Водночас ремонтуємо приміщення медустанов у районах, оснащуємо новітньою апаратурою завдяки приватно-державному співробітництву найбільший в країні Центр нефрології та гемодіалізу та інші лікувально-профілактичні заклади - з тим, щоб можна було за три роки забезпечити ефективне лікування пацієнтів зі смертельними хворобами на третинному рівні", - підсумував Полясний.

Захід "Основні напрямки реалізації реформи в Одеській області в 2018 році" / Фото: Ляшонок Ніна. Укрінформ

Під час заходу, який модерувала керівник Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Юлія Молодожен, також відбулося обговорення співпраці та залучення ЗМІ до інформування населення про медичну реформу та її реалізацію на Одещині.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує  реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-