У Чернівцях

У Чернівцях "знайшлися" картини відомої художниці: їх виставлять в університеті

Укрінформ
Близько сотні картин, які українська художниця Емма Андієвська подарувала Чернівецькому національному університету ім. Ю. Федьковича і які вона вважала зниклими, насправді не зникали: вони майже десять років «чекають» на приміщення для музею.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив ректор університету Степан Мельничук.

«Музей чи картинну галерею для робіт Емми Андієвської ми домовлялися зробити у приміщенні за Резиденцією (вул. Й. Главки, «Музей буковинської діаспори» - ред.). Ми зробили у цьому приміщенні виставку. Але потім в області змінили голову ОДА, нам відмовилися передавати приміщення. Ми кілька разів зверталися, але безрезультатно», - пояснює ректор.

Він додав, що частину картин Андієвської вивісили на кафедрах університету.

«Інші картини стоять у «запасниках», чекають. Вона передала їх нам у 2007-2008 рр. Потім була низка подій, які й відсунули створення картинної галереї».

За рішенням ректора, усі картини Андієвської найближчим часом виставлять у Блакитній залі університету.

Раніше в одному з інтерв’ю художниця заявила, що подарувала Чернівцям сотню своїх картин для створення музею. Але потім дізналася, що музею у місті так і немає, а куди зникли її картини – невідомо.

Емма Андієвська — українська письменниця, поетеса і художниця, що працює у стилі сюрреалізму та герметизму. Вона авторка 45 поетичних і прозових книжок та 17 тисяч картин.  Андієвська народилася в Донецьку, який тоді, в 1931 році, ще називався Сталіно, потім родина переїхала до Києва. Під час Другої світової війни разом з мамою 12-річна Емма виїхала до Німеччини і прожила там майже все життя. Її картини виставлялися у багатьох країнах світу, вона є однією з найвідоміших у світі українських мисткинь.

Фото з Вікіпедії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-