Експерти назвали 5 найважливіших законів для прискорення децентралізації

Експерти назвали 5 найважливіших законів для прискорення децентралізації

Децентралізація
Укрінформ
Експерти назвали п’ять законопроектів, які Верховній Раді потрібно прийняти якнайшвидше для прискорення реформи місцевого самоврядування, децентралізації в Україні.

Про це повідомляє прес-центр ініціативи “Децентралізація”.

Перший законопроект - “Про засади адміністративно-територіального устрою України”, №8051. Документ визначає основні засади, на яких має грунтуватися адміністративно-територіальний устрій України, а також порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць. Законопроектом не вносяться зміни до чинного адміністративно-територіального устрою країни.

Другий  законопроект - “Щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення”, №6466. Документ розблоковує процес формування спроможних громад навколо міст обласного значення, а також запроваджує механізм добровільного приєднання громад до цих міст.

Третій законопроект  - “Щодо удосконалення процедури добровільного об'єднання територіальних громад”, № 7467. Документ спрощує процедуру затвердження перспективних планів формування територій громад областей і змін до них.

Читайте також: У Запоріжжі керівників ОТГ навчали методам створення ефективної системи освіти

Четвертий  законопроект - “Про службу в органах місцевого самоврядування”, №2489. Документ встановлює нові правові та організаційні засади служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності на благо держави і громади.

П’ятий законопроект - “Про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, №6403. Документ забезпечує об’єднані громади єдиною документацією з просторового планування - планом об’єднаної територіальної громади. Також розширюються повноваження ОТГ щодо регулювання забудови територій, та створюється механізм врахування громадських інтересів при розробленні та затвердженні містобудівної документації.

Загалом експерти виділяють 17 пріоритетних законопроектів, необхідних для подальшої децентралізації. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-