Фахівці на Буковині навчають колег з інших регіонів писати план розвитку ОТГ

Фахівці на Буковині навчають колег з інших регіонів писати план розвитку ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
На Буковині розпочався навчальний візит делегації з Луганської та Житомирської областей з вивчення проектів місцевого розвитку в Чернівецькій області. 

Захід триватиме три дні та проводиться за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону,  повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Фахівці на Буковині навчають якісно писати план розвитку ОТГ. Фото Віталія Олійника / Укрінформ

"Луганський і Житомирський ЦРМС звернулися до нас із конкретним запитом: навчити готувати проекти місцевого розвитку. У нашому регіоні ці проекти вже працюють у кількох успішних ОТГ: Великокучурівській, Новоселицькій, Глибоцькій, Недобоївській та Рукшинській", - розповіла директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук. 

За її словами, Чернівецька область ще донедавна не знала, що таке міжмуніципальне співробітництво. 

"А після навчального візиту до Полтави, де ми побачили, як насправді ці договори працюють, у нас було підписано два такі документи, тож ми готові ділитися досвідом",  -  наголосила Татарчук. 

Вона підкреслила, що перш ніж розпочинати готувати проект, необхідно чітко окреслити проблему та шляхи її усунення. Тільки після цього можна планувати заходи. 

"Дуже часто громади починають саме із заходів. А, як сказав Конфуцій: якщо ви не дуже знаєте, де ви прагнете опинитися, скоріше за все, ви залишитеся на тому ж місці. Саме тому комплексний і структурований підхід, який дає можливість впровадити ефективний проектний менеджмент, є запорукою успішності проектів", - впевнена директор Чернівецького ЦРМС. 

У перспективному плані Луганської області заплановано створити 24 об'єднані територіальні громади, з яких уже сформовано 11, але вибори відбулися лише у 8-ми. Ще три великих громади знаходяться на лінії зіткнення, тому з міркувань безпеки Антитерористичний центр не дає згоди на проведення там виборів. Проте саме на цій території люди найбільше зацікавлені у формуванні місцевого самоврядування, поділився думками директор Луганського Центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Агібалов.   

"Луганчани вже не чекають великого управлінця, який вогнем і мечем вирішить всі проблеми. Люди самі готові ставати управлінцями. Тому наша тематика - це проектний менеджмент. Намагаємося навчити представників об'єднаних територіальних громад формувати проекти, актуальні саме для певної території. Першу групу таких pool-експертів плануємо підготувати уже під час навчання у Чернівцях. Далі вони отримають знання у навчальних закладах державної акредитації із отриманням сертифікатів державного зразка про те, що вони дійсно є проектними менеджерами саме для цієї громади. Було би дуже добре створити "вітрину" вздовж лінії розмежування, аби показати, що на українській стороні реально добре жити", - підкреслив Агібалов.  

Навчитися писати проекти до Чернівців приїхали також лідери із впровадження реформи децентралізації - представники Житомирщини. Тут уже сформовано 45 об'єднаних територіальних громад. Попри швидкі темпи розвитку, Житомирський ЦРМС скаржиться на певний "голод" із впровадженням проектів, до яких залучають грантові кошти.

"Наша навчальна поїздка так і називається "Від ідеї - до проекту". Маємо на меті перейняти досвід громад Чернівецької області із впровадження різних проектів розвитку, які можуть бути реалізовані як за кошти державного фонду регіонального розвитку місцевого самоврядування, місцевих бюджетів, так і за європейські кошти", - зазначив Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування. 

Фахівці Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування зазначили, що спілкуватимуться з колегами у формі порад. Зокрема, акцентуватимуть на тому, яких проблем варто уникати та які існують ризики у написанні проектів з місцевого розвитку.

Читайте також: ЄС і місцеві органи влади України започаткували п'ять проектів

Подібні навчальні візити - це механізм, який пропонує Програма "U-LEAD з Європою" для того, аби більш ефективно обрати модель розвитку громади.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-